Plenković: Žinićev ostanak bio bi teret uoči lokalnih izbora

Screenshot

Premijer Andrej Plenković je na konferenciji za novinare objasnio zašto je Ivo Žinić podnio ostavku na mjesto šefa županijske organizacije HDZ-a.

Premijer Andrej Plenković je objasnio da je Ivo Žinić podnio ostavku zbog situacije koja vlada oko njega. “Njegov ostanak bi predstavljao teret HDZ-u pred lokalne izbore”, rekao je Plneković na konferenciji za novinare.

Ponovio je da Žinić mora razjasniti sve oko imovine koju koristi, ali nije htio reći je li njemu što sporno što oko Žinića. “Na njemu je da objašnjava te procese, to nije predmet HDZ-a niti mene”, rekao je Plenković.

HDZ nije pokrenuo stegovni postupak za Žinića jer, kako kaže Plenković, treba utvrditi sve okolnosti. “Kako vi mislite da se trebamo ponašati u ovakvim temama? Nemamo mehanizam kao stranka angažirati SOA-u da nam radi sigurnosnu provjeru. Ja se tračevima ne bavim, nemam vremena za to”, rekao je Plenković.



O inicijativi za osnivanje istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu, Plenkovć je rekao da je samo 69 obnovljenih objekata dobio crvenu naljepnicu. “Kad se dogodi potres od 6,2 po Richteru, to nije slab potres. Nije realno da netaknutima ostavi sve zgrade i kuće u blizini epicentra”, rekao je Plenković, dodajući da je inicijativa oporbe angažirana agenda uoči lokalnih izbora. “Ucjenjivači su ostavljeni van većine i sad se međusobno glođu o dubokoj državi”, kaže premijer.

Nije htio govoriti o redoslijedu popuštanja epidemioloških mjera. “Izgleda da smo dobro prošli kroz razdoblje blagdana zahvaljujući mjerama. Brojevi su jako dobri. Sad imamo istu priču onih koji su tražili jako restriktivne mjere, sad je glavna teza kada ćemo i koliko popuštati. Kad odlučimo onda ćemo vam reći”, rekao je Plenković.

Nije htio govoriti ni o informacijama Udruge ugostitelja prema kojima bi popuštanje počelo od 1. ožujka po određenom redoslijedu. “Nema takvog dokumenta. Malo mi je smiješno da nekakve udruge imaju nekakve dokumente koji ne postoje”, kaže Plenković.

Komentari