Plenković za Politico: Žao mi je što nismo naručili više cjepiva za Hrvatsku!

Andrej Plenković/Marko Prpic/PIXSELL

U intervjuu za utjecajni europski news portal Politico premijer Andrej Plenković je izjavio kako mu je iz današnje perspektive žao što nije naručio veće količine cjepiva protiv COVID-19 za Hrvatsku.

Plenković je ipak rekao kako je bilo nemoguće znati koja će farmaceutska kompanija biti najbrža u registraciji i najuspješnija u masovnoj proizvodnji.

“U trenucima krize, postoji pritisak da se nešto riješi. Ali onda dođe i trenutak poslije krize i netko vas pita: ‘Mi imamo četiri milijuna stanovnika, a vi ste naručili za 14 milijuna ljudi. Zašto?'”, rekao je premijer u razgovoru koji je vođen u petak u Bruxellesu, a objavljen u jutrošnjem Politicovu newsletteru Brussels Playbook. Plenković kaže kako je ideja zajedničke nabave cjepiva na razini EU, umjesto pojedinačne nabave na nacionalnim razinama, bila ‘vrlo, vrlo dobra’.

Plenković u tom intervjuu govori i o nacionalnom planu oporavka i otpornosti, dokumentu koji sve vlade država članica trebaju poslati do kraja travnja u Europsku komisiju kako bi mogle početi koristiti novac iz novog fonda za oporavak od koronakrize. Na pitanje kad bi Hrvatska mogla potrošiti prvi euro iz tog novog fonda koji je zaslužan za udvostručenje novca koji je Hrvatska dosad imala na raspolaganju kroz sve druge fondove EU, Plenković odgovara da to neće biti ove godine.



“Imam osjećaj da će to biti početkom sljedeće godine. Proces je kompliciran. Osim ako nije riječ o helikopterskom novcu, to je vrlo teško i kompleksno. Treba vam plan, projekt, verifikacija, natječaj, implementacija, dokumentacija. Rado ćemo novac potrošiti i ako ide brže, ali ako sam realističan…”, citira Politico riječi hrvatskog premijera. Inače, u Komisiji predviđaju da bi prvi predujam iz fonda za oporavak mogli isplatiti državama članicama u srpnju, ali prvi euri koji nisu predujam već stvarno i konkretno potrošen novac vjerojatnije će stići onako kako predviđa Plenković, koji je tu procjenu iznio nakon niza sastanaka s čelnim ljudima Komisije, prenosi Večernji list.

 

Komentari