VIDEO Andrej Plenković najavio rezove u javnom sektoru i nove mjere pomoći gospodarstvu

Davor Pongracic / CROPIX

U četvrtak u 10 sati ujutro započela je 222. sjednica Vlade RH na kojoj se treba usvojiti travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa. Neke od točaka koje su na dnevnom redu otvorenoga dijela sjednice Vlade su i informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj, te o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

“Ili biramo život naših sugrađana ili biramo staviti život kakav poznajemo na pauzu. Mi kao odgovorna Vlada biramo život, a sve naše sugrađane pozivamo na pridržavanje mjera i na strpljivost. Ova promjena nije nimalo laka. Pozivam sve sugrađane na povjerenje svim sastavnicama vlasti, povjerenje struci koja je ključna u ovoj borbi. Naše odluke se temelje na procjenama onih koji su svoje živote posvetili borbi protiv zaraznih bolesti. Trenutno se protiv ove epidemije borimo metodologijom ranijih stoljeća – odvajanjem zaraženih od bolesnih. Moramo biti samodisciplinirani i strpljivi i imati povjerenja”, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na otvaranju sjednice.

‘Vlada u ovom trenutku ispunjava svoju ključnu ulogu’

“Ova je pandemija izazvala neslućene posljedice na naše gospodarstvo. Stat ćemo iza hrvatskog radnika i iza hrvatskog gospodarstva. Nadamo se da će Sabor prihvatiti ovaj paket mjera jer njegova provedba će omogućiti zaposlenost, očuvanje radnih mjesta te će omogućiti da naše kompanije dobiju mogućnost da gledaju kako opstati u ovoj krizi u mjesecima koji ispred nas. Vlada će raditi i na mjerama koje bi trebale pokrenuti hrvatsko gospodarstvo kada ova kriza prođe. Vlada u ovom trenutku ispunjava svoju ključnu ulogu”, dodao je.



KORONAKRIZA ‘U Hrvatskoj možemo očekivati stope nezaposlenosti od 25 posto i više’

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je najbitinije podatke, od broja zaraženih i umrlih u svijetu te usporedio te brojke s Hrvatskom. Također je naveo i da je Hrvatska na vrijeme uvela restriktivne mjere što je pomoglo u suzbijanju širenja koronavirusa. Dodao je i da je u Hrvatskoj još uvijek prisutan linearan rast broja zaraženih.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima stožera.

“Trenutno radi oko 72 000 osobe zdravstvenog sustava, na dnevnoj bazi je angažirano oko 7 000 policijskih službenika u cijeloj Hrvatskoj”, rekao je te dodao da im pomažu i vatrogasci, HGSS te zaposlenici Crvenog križa, a sve u svrhu kako bi se provodile mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. Dodao je i da trenutno djeluje 577 civilnih stožera na lokalnoj razini. Izvijestio je i da je Stožer donio 22 odluke, a slične odluke donosile su i druge države.

Travanjski paket mjera

Minsitar financija Zdravko Marić predstavio je mjeru povećanje potpore za radnike od 3250 kuna na 4000 kuna neto te pozvao poslodavce koji mogu da svojim radnicima isplate i veće iznose.

Za poslodavce možda najbitnija mjere jest otpis tvrtkama kojima je rad zabranjen ili znatno otežan, kojima je prihod manji od 7,5 milijuna kuna i imaju pad prihoda veći od 50 posto. Također, onim tvrtkama kojima je pad prihoda između 20 i 50 posto, pomaže se odgodama plaćanja obveza, ali i mogućnosti obročnog plaćanja.

PDV se plaća na ono što je naplaćeno

Poduzećima kojima je rad znatno otežan ili onemogućen djelomično ili u cijelosti će biti oslobođena od poreznih obveza za sljedeća tri mjeseca, a riječ je o porezu na dobit, porezu na dohodak i doprinosima. PDV se plaća na ono što je naplaćeno, a ono što nije ide u odgodu. Donatore opreme oslobodit će plaćanja PDV-a.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je izmjene Zakona o poljoprivredi kako bi se poljoprivrednicima omogućila odgoda otplate. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je izmjene Zakona o putnim ispravama, osobnim iskaznicama i sigurnosti prometa na cestama, a kako bi se pridržavali socijalne distance. Građani mogu koristiti staru osobnu iskaznicu do najviše 30 dana od prestanka epidemije, vozači također u tom razdoblju ne moraju podnositi zahtjev za izdavanjem istekle vozačke.

Ministar turizma Gari Capelli najavio je izmjene vezane uz zakone u turizmu kako bi se pri tome zaštitila i prava potrošača. Istaknuo je da će se ovim mjerama, kao i onim prethodnima, omogućiti financijsko rasterećenje turističkog sektora.

“Ova injekcija bit će od ogromne pomoći, a osobito u tome da se zadrže radna mjesta. Ovim smo mjerama rasteretili i privatne iznajmljivače. Ovo su defitnitvno hvalevrijedne mjere koje će zaustaviti odlaske djelatnika”, dodao je.

Komentari