Plenković: Vlada će uzeti zajam od 200 milijuna dolara od Svjetske banke za obnovu bolnica i škola u Zagrebu

Cropix

U 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se 235. sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Na početku sjednice Vlade Plenković se osvrnuo na aktualnosti.

Plenković je podsjetio kako je Vlada u petak uputila pismo čelnicima država članica i Europskoj komisiji za potporu ulasku Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), u kojem je naglašeno kako je cilj ulazak u ERM II i Bankovnu uniju već u srpnju ove godine.

Rekao je kako je ovih dana Vlada imala intenzivnu komunikaciju s EK o proračunu EU.



“Želimo Hrvatsku osigurati mrežu, sigurnosti. Obavljene su konzultacije s kancelarkom Merkel. Ona je zadovoljna kako smo vodili sve sjednice iz Zagreba. Dogovorili smo sve ključne teme kako bi tranzicija prošla u redu. Razgovarao sam i s predsjednicim EK o pripremi sastanka o proračunu. Obavili smo razgovore premijerom Austrije, Češke… i sa svima njima smo dogovorili slobodno kretanje. To je dobar signal”.

Mi ćemo kao Vlada učiniti sve da se ova sezona odvije što je najbolje moguće. Imamo otvaranje i s Mađarskom u petak”, rekao je premijer komentirajući turističku sezonu.

Premijer je komentirao nedavne provokacije mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Interpretacije koje su bile prenesene bile su pogrešne. Poručio sam jasno da Hrvatska štiti svoje interese i odbija blio kakve rasprave o pretenzijama na svoj teritorij”, kazao je Plenković.

Na dnevnom redu su, između ostaloga, Prijedlog zaključka u vezi s prihvaćanjem Zahtjeva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, Informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Hrvatskoj te Informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Osvrnuo se i na izvješće o INA-i

“Pojasnili su nam izvješće, slijedi nastavak razgovara s MOL-om. Tijekom srpnja očekujemo finalno izvješće. Mi ćemo voditi računa o zaštiti interesa Hrvatske. Sastanak je bio kvalitetan i sadržajan”, kazao je Plenković.

Napomenuo je kako šteta od potresa u Zagrebu iznosi 86 milijardi kuna te podsjetio kako će Hrvatska od Svjetske banke tražiti zajam za obnovu.

Na sjednici Vlade rečeno je kako je još uvijek na snazi 14 odluka Stožera nacionalne zaštite.

Na dnevnom redu su, između ostaloga, Prijedlog zaključka u vezi s prihvaćanjem Zahtjeva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, Informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Hrvatskoj te Informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH.

Zajam od Svjetske banke

Mi smo dogovorili sporazum o zajmu sa Svjetskom bankom od 200 milijuna dolara za obnovu škola i bolnica. Ja i ovim putem pozivam sve građane koji imaju takvu situaciju da podnesu zahtjev i na taj način riješe svoje stambeno pitanje. Maksimalni iznos mogao bi biti oko 600 milijuna eura. Važno je još i to da nam 14. lipnja završava proces javne rasprave”, kazao je Plenković.

U srijedu ujutro održao se i sastanak Savjeta za Inu, kojemu će predsjedati premijer Andrej Plenković. Konzultantska tvrtka Lazard trebala predstavila je svoje viđenje vezano uz moguć otkup udjela MOL-a u INA-i, od strane Hrvatske. Sjednica Savjeta održala se u Banskim dvorima.

“Savjet za INA-u je danas primio preliminarno izvješće od savjetnika Lazarda, a uskoro doalzi i finalno, kroz mjesec dana. Slijedi intenzivna komunikacija s drugom stranom i do kraja mjeseca slijedi sastanak s mađarskom stranom”, rekao je ministar Tomislav Ćorić.

“Od Lazarda smo dobili analizu, zadovoljni smo izvješćem. Ovo je samo od ejdan koraka na tom putu”, dodao je.

O povećanju javnog duga

“Ako dođe do aranžmana s drugom stranom, ovisi idemo li kao RH ili sa strateškim partnerom. Do kraja 6 mjeseca očekujemo druge razgovore i dalje će sve trajati nekoliko mjeseci.”

“U ovom trenutku bilo kakve daljne informacije nismo u mogućnosti dati”, odgovorio je ministar Ćorić na brojna pitanja.

Komentari