Plenković: Veliku krizu možemo iznijeti jedino solidarno. Za sada ne idemo u rebalans nego u preraspodjele proračuna

Davor Pongracic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da Vlada u ovom trenutku ne planira rebalans proračuna već ide na preraspodjele kao prvi korak s obzirom na promijenjene okolnosti.

Promijenili smo zakon o izvršenju državnog proračuna pa Vlada može obaviti preraspodjele unutar proračuna. U prvoj fazi idemo na preraspodjele kao prvi korak s obzirom na promijenjene okolnosti, rekao je Plenković u intervjuu za HRT.

Hrvatska je nakon Malte najviše izašla u susret radnicima i gospodarstvu

Podsjetio je da su nakon izbijanja epidemije koronavirusa izašli s paketom gospodarskih mjera sa ciljem da stanu iza hrvatskih radnika i gospodarstva, te izrazio zadovoljstvo što je većina socijalnih partnera – sindikata i poslodavaca, zadovoljna mjerama.

Ustvrdio je kako je Hrvatska, nakon Malte, najviše izašla u susret radnicima i gospodarstvu među državama EU-a.



Poručio da ne može doći do zlouporabe mjera jer će nad time “bdjeti” Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Porezna uprava. Oni koji će zlorabiti mjere morat će vratiti dobivena sredstva.

Do sada je nešto manje od 100.000 hrvatskih tvrtki tražilo korištenje mjera, a to se odnosi i na više od pola milijuna zaposlenika. Ukupan iznos isplaćenih sredstava je oko 765 milijuna kuna, naveo je Plenković.

Veliku krizu možemo iznijeti jedino solidarno

Hrvatska u zadnjih stotinu godina nije imala tako veliku zdravstvenu krizu koju kao društvo možemo iznijeti jedino solidarno, poručio je izrazivši zadovoljstvo jer su ljudi odgovorni, disciplinirani te poštuju preporuke vlasti i stručnjaka.

Apelirao je uoči Uskrsa na strpljenje. “Ovo će biti jedan poseban Uskrs. Molim vas da u kontekstu svega onoga što nas okuplja kao ljude i obitelji da ovaj put budemo oprezni, jer se ova zaraza, nažalost, najbrže širi unutar obitelji. Zato je izuzetno važno da poštujemo preporuke”, kazao je.

Vezano uz razgovore sa sindikatima o mogućim rezovima ponovio je kako su svi ministri dobili zadaću napraviti uštede na rashodnoj strani svojih proračuna, a ista stvar vrijedi i za druge korisnike državnog proračuna, jedinice lokalne samouprave i javna poduzeća.

“To ne znači kraj investicija. Dapače, investicije moraju biti tu jer mora biti aktera koji u ovoj krizi mogu biti pokretači gospodarstva i prihodne strane proračuna”, ističe Plenković.

Naglasivši kako solidarnost u društvu moraju podnijeti svi, najavio je da će krajem tjedna o tome razgovarati s predstavnicima sindikata. “Vodit ćemo računa da u okviru solidarnosti uvažimo sve koji imaju posebne napore”, rekao je premijer.

U obnovu Zagreba trebaju biti uključeni Vlada, Grad i stručnjaci

Govoreći o potresu u Zagrebu, izrazio je žaljenje što dolazi do javnih trzavica između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara oko toga tko će voditi obnovu grada.

“Prvo ćemo identificirati štete, nakon toga ćemo ići s donošenjem zakona koji će usvojiti Hrvatski sabor. Smatram da u njega trebaju biti uključeni Vlada, Grad Zagreb i struka”, kazao je. Ima vremena za izradu kvalitetnog zakona, a istodobno treba raditi na identificiranju izvora financiranja.

Upitan za komentar toga što dio oporbe spominje mogućnost odgađanja parlamentarnih izbora zbog situacije s koronavirusom, Plenković je rekao kako nisu imali nikakvu raspravu o tome jer je Vlada posvećena mjerama zdravstveno-sigurnosnog i gospodarsko-socijalnog karaktera.

“Sve što je bilo predviđeno glede izbora je na jesen. Do tada moramo voditi veliku bitku za zdravlje hrvatskih građana. Kada će biti izbori – o tom potom. Mislim da to u ovom trenutku nije prioritet”, kaže Plenković.

Komentari