Plenković: Unatoč koroni obilježit ćemo komemoraciju u Jasenovcu i operaciju Bljesak

Davor Pongracic / CROPIX

Svaki resor u području svojih aktivnosti dobio je u zadatak predložiti one aktivnosti za koje smatra da bi se u tjednima pred nama mogle reaktivirati, istaknuo je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice Vlade.

‘’Pristupite tome na kreativan način i pretpostavite određene epidemiološke okvire. Nakon toga ćemo na razini Vlade raspraviti ih politički, a potom od epidemiologa tražiti da ih prebace u prihvatljiv epidemiološki okvir’’, poručio je premijer.

”Svi žele zadržati nivo ozbiljnosti i potpunog angažmana u suzbijanju širenja virusa, no moramo napraviti hodogram aktivnosti koje se mogu postupno stavljati u funkciju, i to neće biti samo gospodarske aktivnosti nego i društvene”, kazao je Plenković.

Što se tiče ostalih aktivnosti, najavio je da će ministar turizma Gari Cappelli potpisati sporazum o suradnji s HBOR-om vezano uz mjere pomoći turizmu.



Obilježit ćemo idući tjedan komemoraciju u Jasenovcu, na tome radimo, a obilježit ćemo i obljetnicu operacije Bljesak, sve u okviru novih okolnosti s kojima smo suočeni, najavio je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da više od dva milijuna oboljelih u svijetu, a govoreći o Hrvatskoj rekao je da pozitivnih ima 9,04 posto u odnosu na testirane te da je porast broja oboljelih i dalje linearan. Prosječna dob je 50,26 godina, a 48,1 posto oboljelih su muškarci, podaci su koje je iznio Beroš, a podsjetio je i na Andriju – digitalnog asistenta, koji bi trebao pomoći građanima s obzirom na to da imaju niz pitanja vezano uz koronavirus.

Ministar se osvrnuo i na slučajeve stigmatizacije oboljelih svjestan da to za posljedicu može imati i da ljudi skrivaju da su zaraženi te je poručio: ”Molim sve da budu hrabriji od straha i obrate se liječniku”.

Također, kao i dan ranije u Saboru osvrnuo se i na pitanje umire li se sa ili od koronavirusa: ”Ako osoba nije imala ranije bolesti umrla je od korone, a ako se radi o korničnim bolesnicima, onda je umrla s koronom, koja je bila okidač”.

Kako Vlada troši proračunsku zalihu?

Uz informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Hrvatskoj te o aktivnostima Stožera civilne zaštite, na dnevnom redu su i prijedlozi dopuna Zakona o strancima i Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

Vlada će donijeti odluku o nabavi i dodjeli humanitarne pomoći Hrvatskom Crvenom križu, a na sjednici će se naći i Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna za 2020. godinu, za veljaču ove godine, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari