Plenković: Situacija je ozbiljna, razmatraju se dodatne mjere. Milanovićevi komentari su patetični i jadni

Foto: Andrej Plenković/Marko Prpic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je nakon sastanka sa članovima nacionalnog Stožera civilne zaštite najavio da će se sutra produžiti trajanje protuepidemijskih mjera, razmotrit će se i dodatne, a Stožer će ponovno održavati konferencije za medije, tri puta tjedno.

”Stožer je najavio da će sutra krenuti s produljenjem svih postojećih mjera. Razmatraju se eventualne dodatne mjere koje bi mogle ići u pogledu razmatranja opcija i konzultacija s ministrom znanosti i obrazovanja oko online nastave na sveučilištima i mjere koje se odnose na mogućnosti rada od kuće”, rekao je Plenković nakon sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite.

U svakom slučaju, ona temeljna ograničenja koja postoje će se od sutra u ponoć nastaviti primjenjivati do daljnjega, dodao je.

Poručio je da je situacija i dalje ozbiljna te apelirao na pridržavanje poruka i mjera Stožera kako bi zaraza koronavirusom bila što manja.



Od ponedjeljka u 11 sati Stožer civilne zaštite vratit će se praksi redovitih konferencija za medije u intervalima ponedjeljak, srijeda, petak kako bi javnost imala bolji uvid u sve ono što se trenutno događa i mjere koje se poduzimaju.

“Brojevi u proteklih osam dana govore o stagnaciji novozaraženih, unatoč određenom rastu danas u odnosu na jučer i prošlu nedjelju. Kada se to iznivelira, možemo konstatirati da bilježimo stagnaciju broja zaraženih. Što se tiče kapaciteta zdravstvenog sustava, oni su u stanju iznijeti ovaj pritisak”, rekao je Plenković.

Današnji broj hospitaliziranih (1396) i umrlih (42) efekti su dinamike zaraze od prije nekoliko tjedana, a ministar zdravstva Vili Beroš i članovi Stožera sigurni su da kapaciteti zdravstvenoga sustava, uključujući i intenzivnu skrb, nisu ni na koji način dovedeni u pitanje, dodao je.

Očekujem da novo vodstvo KB-a Dubrava situaciju dovede u red

Vezano za slučaj KB-a Dubrava, gdje je nepoznati počinitelj u subotu namjerno provalio u razvodni ormarić za struju, zbog čega je bez struje ostao dio drugog kata na kojem nisu smješteni pacijenti, Plenković je rekao da ga je Beroš o tome obavijestio i da je situacija sanirana.

“Nije dobro da se događaju takve situacije koje za posljedicu imaju nestanak struje u jednoj od bolnica koja je i inače najbitnija u Zagrebu, a posebno sada. Očekujem od novog vodstva bolnice da to dovede u red i da bolnica funkcionira onako kako bi trebala u ovim okolnostima”, poručio je.

Vezano za posebne mjere po pojedinim županijama i Gradu Zagrebu, rekao je da je u mjerama Nacionalnog stožera ostavljena mogućnost za strože mjere od onih na nacionalnoj razini, sukladno pojedinim žarištima te da oni mogu “uvoditi sve što smatraju primjerenim, u dogovoru s Nacionalnim stožerom”.

Plenković nije htio spekulirati o projekcijama mogućih brojki zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, poručivši da na tome rade stručnjaci.

”Ne kanim, niti itko od od nas kani, spekulirati s brojevima u tom smislu. Vidite i sami da smo i danas u situaciji da imamo najveći broj umrlih. Važno je da se s ovim mjerama smanji zaraza a, sukladno tome, da trendovi za koji tjedan budu drukčiji od ovoga što je danas”, poručio je.

Komentirao Milanovićeve komentare

Na najnovije Milanovićeve komentare kaže da su patetični i jadni. “Možda će netko sutra na naslovnicama napisati “Dosta””, dodao je i rekao kako jazavce koji su pobjeli iz vlade 2015. sada budu gore na Pantovčaku.

“Za svaku uvredu dobit će odgovor, za svaku laž, dobit će odgovor. Koliko god to bilo neprimjereno, tako je”, rekao je i dodao kako su poslali tri termina za sastanak Vijeća za sigurnost i upitao je li to stvarno toliko velika drama dok se raspravlja o koronavirusu.

Na pitanje krši li zakon o zakonu o domovinskoj sigurnosti kaže da ne, jer su odmah dostavili potrebno rješenje.

Novinari su Plenkovića pitali i misli li da je ovakav sadržaj na mjestu, odgovara kako se on bavi važnim stvarima što se iz njegovog programa vidi, a to što oni moraju odgovarati na bezobrazluk iz Predsjednikova ureda.

“Gdje je to gospodin Jelić naučio, u koju je on to školu išao”, rekao je.

Komentari