Plenković: Rusija je spremna dostaviti Hrvatskoj cjepivo Sputnjik V

Andrej Plenković/Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je danas u posjeti Dubrovačko-neretvanskoj županiji, obišao je u ponedjeljak gradilište Pelješkog mosta i pristupnih cesta.

Najavio je kako će cjelokupna izgradnja mosta i pristupnih cesta biti završena do lipnja 2022. godine.

Ubrzava se dostava

“Prošli tjedan smo razgovarali i s pojedinim farmaceutskim kompanijama. Ubrzat će se tijekom ožujka dostava cjepiva. Očekujem više od 600.000 novih doza do kraja ožujka. Još veću isporuku očekujemo u drugom kvartalu, očekujemo kompenzaciju “dugova” iz siječnja i veljače. Rusija je spremna dostaviti Hrvatskoj cjepivo Sputnjik V. Sad razmatramo s Hrvatskom agencijom za lijekove što pravno možemo učiniti, poštujući pravnu stečevinu EU. Kad EMA odobri, bit će moguće ta cjepiva koristiti i u Hrvatskoj. Moramo biti samo sigurni u javno-zdravstvenom pogledu.”

Ruski dužnosnik: Cjepivo Hrvatskoj može biti isporučeno za dva tjedna

Glasnogovornik Veleposlanstva Ruske federacije u Hrvatskoj Matvey Sidorov objasnio je koliko je trebalo da rusko cjepivo Sputnik V dođe u Hrvatsku, kada bi se eventualno odluliti za njega, kao i o eventualnoj isporuci tog cjepiva Hrvatskoj.



Sidorov nije htio pričati o detaljima sastanka premijera Plenkovića i ruskog veleposlanika prije nego što ih Vlada priopći.

“Sputnik V je bio na stolu i ruski veleposlanik je prenio dobre namjere. Pričali smo o mogućnostima i detaljima”, kaže.

Komentari