Plenković povodom 75. godišnjice UN-a: Reforma Vijeća sigurnosti odavno je potrebna

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak u videoporuci u povodu 75. godišnjice Ujedinjenih naroda da je potrebno “prilagoditi UN 21. stoljeću” te pozvao na reformu Vijeća sigurnosti i borbu protiv klimatskih promjena.

“Danas živimo u znatno drukčijem svijetu nego prije 75 godina. Tehnološka revolucija iz temelja je promijenila i unaprijedila naše živote. No nesreće koje su opsjedale svijet u jesen 1945., glad i siromaštvo, bolest i izbjeglice, i dalje opterećuju naš planet”, istaknuo je premijer u svom obraćanju.

UN čine 193 države članice, a Hrvatska je članica od 22. svibnja 1992.

Plenković je rekao da je postignut “nezabilježen napredak u posljednjih 75 godina”.



“Na kraju Drugog svjetskog rata dva od tri čovjeka u svijetu živjela su u ekstremnom siromaštvu, danas je taj udio pao na manje od svakog desetog, a do 2030. svaki šesnaesti čovjek bi trebao biti siromašan”, rekao je Plenković.

No svijet se suočava s novim izazovima i potrebna je revitalizacija UN-a, a ovogodišnju Opću skupštinu premijer smatra “odskočnom daskom” za to.

“Moramo prilagoditi UN 21. stoljeću. Revitalizacija UN-a mora ići dalje od Opće skupštine. Reforma Vijeća sigurnosti odavno je potrebna. Naša povijesna godišnjica trebala bi biti prilika za ponovno razmatranje Povelje UN-a kako bismo odgovorili na potrebe i realnosti novog doba”, rekao je Plenković.

Pozvao je na borbu protiv klimatskih promjena.

“Klimatske promjene su jedno od ključnih područja za budućnost čovječanstva. Ovdje si ne možemo priuštiti poraz. Moramo se prilagoditi novoj realnosti, odgovoriti na nove izazove, postići sve ciljeve održivog razvoja i izbjeći zamke iz prošlosti”, rekao je hrvatski premijer.

Komentari