Plenković otkrio kako će se financirati obnova zgrada od potresa: 60 posto Vlada, 20 posto lokalne jedinice i 20 posto vlasnici

Screenshot

Na sjednici Vlade naći će se Zakon o obnovi Zagreba i okolice od posljedica potresa 22. ožujka. Sabor će o tom prijedlogu raspravljati u utorak.

Premijer Plenković održao je uvodni govor na početku sjednice Vlade.

Čestitao je svim ministrima, te zahvalio građanima na povjerenju na izborima. Zahvalio je i partnerima na izradi programa.

Kazao je da od Beroša i buduće ministrice turizma očekuje suradnju idućih dana. “Da se obave kvalitetne konzultacije kako bi bila što bolja turistička sezona. No, Glavna točka je Zakon o obnovi Zagreba i okolice”, kazao je.



Ministar Beroš izvijestio je o najnovijem stanju s koronavirusom. 139 osoba je na bolničkom liječenju. 81 je novih slučajeva, kazao je Beroš.

Kazao je da većina sada ima blagu epidemiološku sliku. Ponovo je pozvao građane da se drže mjere. “Ostanimo odgovorni i dalje”, kazao je.

Vlada premijera Andreja Plenkovića i njezin program dobili su sinoć povjerenje Hrvatskog sabora.

Premijer je pritom poručio kako će nastojati opravdati dobiveno povjerenje koje doživljava “kao obvezu i šansu” i za Vladu i za sve hrvatske građane.

Predstavljen Zakon o obnovi Zagreba

Plenković je kazao da Zakon o obnovi Zagreba treba osigurati temeljne principe obnove.

“Konzultirali smo sve zainteresirane dionike – građevinare, arhitekte, povjesničare umjetnosti, konzervatore, komore, udruge. Zakon se odnosi na širok krug ljudi i dugoročan je i zbog toga smo željeli da on prođe javno savjetovanje. Dio sugestija je već unesen u nacrt prijedloga zakona. Naša želja je da postignemo što širi konsenzus. Želimo da zakonski okvir bude jasan, transparentan i provediv. Pitanje koje smatram važnim je konstrukcijska obnova zgrada i financiranje. Financiranje konstrukcijske obnove zgrada bit će 60 posto Vlada, 20 posto lokalne jedinice i 20 posto vlasnici”, kazao je Plenković.

“Formirati ćemo Fond za obnovu koji će biti zadužen i za prikupljanje sredstava za obnovu i predstavljat će svojevrstan one stop shop. I dalje ćemo tražiti izvore financiranja obnove”, dodao je.

Podsjetio da su već tražili neke izvore financiranja i to kroz Fond solidarnosti. U kolovozu, kazao je, moglo bi doći do odluke o akontaciji od 89 milijuna eura, a ukupan bi iznos u Fondu mogao biti do 500 milijuna eura.

“10 sekundi potresa će iziskivati 10 godina obnove”, kazao je Plenković.

Dnevni red otvorenog dijela sjednice

1. Informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj

2. Informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

3. Nacrt prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije

4. Izvješće o aktivnostima i rezultatima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije (1. siječnja 2020. – 30. lipnja 2020.)

5. Izvješće predsjednika Vlade Republike Hrvatske o izvanrednom sastanku Europskoga vijeća održanom od 17. do 21. srpnja 2020.

6. Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za odgovor na krizu i podršku oporavku

7. Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva

8. Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za Projekt LD 2056 (2020) – Podrška mjerama u Republici Hrvatskoj, povezanih s pandemijom bolesti COVID-19 – instrument financiranja javnog sektora

9. Nacrt prijedloga zakona o proglašavanju Parka prirode „Dinara“

10. a) Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o doprinosu između Europske investicijske banke i Republike Hrvatske vezano uz Paneuropski jamstveni fond kao odgovor na COVID-19

b) Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o jamstvu na prvi poziv između prvotnih jamaca i jamaca pristupnika koji pristupaju s vremena na vrijeme i Europske investicijske banke

11. Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operaciji potpore miru ,,SEA GUARDIAN“ u Sredozemlju

12. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:

a) Godišnje financijske izvještaje Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za 2019.

b) Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji korisnika državnog proračuna

c) Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2019.

13. Izvješće o izvršenju Godišnjega provedbenog plana statističkih aktivnosti Republike Hrvatske 2019. godine

14. Prijedlog odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika Općine Brckovljani.

Komentari