Plenković: ‘Od danas imamo 24 sata na dan SOS liniju za žrtve nasilja, potpisana su i dva ugovora za sigurne kuće’

Vlada je održala sastanak povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a tema su i nove mjere protiv koronavirusa. 

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako su današnji sastanak iskoristili za neprihvatljivost nasilja nad ženama.

“Osudili smo taj fenomen i rekapitulirali sve što smo napravili na tu temu, od pooštravanja zakonskih propisa do bolje koordinacije institucija”, rekao je, prenosi RTL.

Dodao kako je od danas 24 sata na dan dostupna SOS linija za žrtve nasilja gdje se pruža stručna pomoć te da su potpisana i dva ugovora za sigurne kuće, a u procesu je još takvih ugovora čime će se zaokružiti postojanje sigurnih kuća u svim županijama.



“Primijetili smo da je manje prekršajnih prijava, a više kaznenih prijava za nasilje nad ženama od novog zakona. Postigli smo željeni efekt”, istaknuo je.

O novim strožim mjerama nije ništa rekao već se vratio na sastanak užeg kabineta Vlade gdje se raspravlja o tim mjerama.

 Ministar Josip Aladrović rekao je kako su dali sredstva za dva skloništa, tri milijuna kuna udrugama koje se bave psihološkom pomoći i osposobili su SOS telefon kao peta zemlja u Europi, nacionalni pozivni centar koji treba prevenirati i savjetovati žrtve nasilja.

“Postoji nulta tolerancija na nasilje. Tijekom pandemije raste broj žrtava nasilja iz raznih razloga, ali želimo stvoriti preduvjete gdje nasilje neće biti tolerirano”, poručio je.

Komentari