Plenković o uhićenju Barišića: Policija i DORH rade svoj posao neovisno. Ključno je identificirati odakle cure informacije

Profimedia

Premijer Andrej Plenković komentirao je jučerašnja i današnja uhićenja. Vidi ih kao dokaz neovisnog rada hrvatskog pravosuđa.

“Politika ove Vlade i mene osobno i HDZ-a je da naša neovisna pravosudna tijela – DORH, USKOK, policija, PNUSKOK su neovisni, nepristrani, samostalni u radu, nitko im ne govori što da rade ili ne rade, to je osnovno načelo našeg funkcioniranja, to smo pokazaili u prošlom mandatu.

Jedini način da se stvari razotkriju, ako postoji sumnja o koruptivnim aktivnostima da USKOK i policija rade svoj posao, ovo je dokaz politike koja ima nultu razinu tolerancije na korupcjiu, a ovakvi slučajevi djeluju preventivno, nikada nema umora od borbe protiv korupcije”, komentirao je premijer Andrej Plenković jučerašnja i današnja uhićenja.

“Korupcija je fenomen koji postoji svugdje, nema zemlje u kojoj je nema, ona se zbiva na individualnoj razini. Očekujemo da ukoliko se u pravnom procesu dokaže da je netko kriv da za to odgovara, a HDZ vodi politiku za Hrvatsku, za regionalni razvoj, ekonomski oporavak, za zdravlje građana i jačanje svih tijela koje se trebaju boriti protiv korupcije.”

Ističe da su odmah donijeli odluku tko mijenja Dražena Barišća u Saboru i da je parlamentarna većina stabilna.

Kaže da nikada nije čuo za tvrtku Elektrocentar Petek. Otkrio je da je ta tvrtka prije četiri godine HDZ-u donirala 10.000 kuna, a vlasnik nije član HDZ-a.

“Most i Domovinski pokret su frustrirani ucjenjivači”

Vezano za predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića i teze da je uhićen jer nije htio odstupiti s mjesta predsjednika uprave, premijer Plenković kaže da živimo u svijetu pabirčenja i šuškanja. Vidio je određene linkove na kojima se vide nebuloze koje izgovaraju pojedini saborski zastupnici, posebno Mosta i Domovinskog pokreta koji su na izbore išli da bi poslije izbora imali ucjenjivački kapacitet što je njihov jedini domet.

“A oni su se sada pretvorili u frustrirane ucjenjivače koji pabirče po kavanama, restoranima i naklapaju teorije da sam ja nešto znao.”

Odgovorio je i na pitanje o curenju informacija u ovakvim istragama. “Policija i DORH rade svoj posao neovisno i uz to ovakve stvari rade tajno, ako je nešto tajno onda nije javno i o tome ne zna nitko osim ljudi koji se time bave pa ni predsjednik Vlade.

Da smo mi recimo znali da će se ovo što se jučer dogodilo dogoditi mislite li da bismo kao stranka prije tri mjeseca stavili Barišića na listu na četvrto mjesto u šestoj izbornoj jedinici, nismo znali, to vam je još jedna najkonkretnija moguća potvrda da se ovakve stvari neovisno rade.”

Dodaje oko curenja informacija kako je i posljedni put rekao da je ključno identificirati odakle izlaze informacije jer to nije dobro. “Policija, DORH, sud – tri mogućnosti odakle može curiti pa neka odgovore jer je to u interesu njihovog kredibiliteta”, rekao je premijer.

Oko moguće smjene Kovačevića s mjesta direktora Janafa kaže da će sagledati situaciju jer je Janaf društvo koje kotira na burzi, država nije jedini vlasnik, sve što bi se eventualno kasnije zbivalo zbivat će se u odgovarajućoj proceduri.”

Ističe da nema načina s aspekta predsjednika Vlade da uoči neke koruptivne radnje.

Za gradonačelnika Požege Darka Puljašića kaže kako nije problem što je imao optužnicu još u siječnju jer to nije ništa vezano za njegov saborski mandat, a imunitet se skida zato što je postao saborski zastupnik. Čuo je i njegovu izjavu u kojoj se veseli sudskom postupku kako bi dokazao da to što mu se stavlja na teret nije točno.

Premijer je aktualnu situaciju komentirao nakon sastanka sa županima i gradonačelnicima u Gospiću.

Drago mu je zbog sastanka na kojem se, kako kaže, razgovaralo o poreznoj reformi, reformi lokalne samouprave i korištenju sredstava iz europskih fondova, o decentralizaciji…. Zadovoljan je komentarima župana na izlaganje ministara i smjer koji je Vlada zauzela. Vjeruje da će se naći rješenja koja će biti dobro prihvaćena na svim razinama kroz zakone koje će Sabor donositi.

Komentirao je i napise o mogućoj novoj akviziciji Rimac automobila te prodaju Nanobita. Kaže da Vlada radi sve kako bi poboljšala poduzetničku klimu da poduzetnici imaju pravni sustav, da mogu imati poslovne planove i banke koje ih prate, a njihov proizvod mora biti konkurentan.

S Rimcem, kaže, imaju dobar i kvalitetan dijalog, prati i pozdravlja njegov rad. Misli da je pronašao fantastičnu nišu, ne samo s najbržim autima nego i u proizvodnji vozila budućnosti. Oko Nanobita kaže da je to krasna investicija i misli da kreativne industrije tog tipa zavređuju podršku te da svi budući poduzetnici mogu biti inspirirani s ova dva primjera, prenosi N1.

Nakon ukidanja imuniteta uhićen Dražen Barišić

Komentari