Plenković o potrebi ranijeg uvođenja mjera: Žao nam je svakog izgubljenog života, ali činili smo najbolje za građane

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će Vlada u srijedu usvojiti nacionalni plan cijepljenja protiv covida-19 te istaknuo kako vjeruje da će se velika većina građana cijepiti i tako postići imunološki štit protiv te opake bolesti.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je uoči večerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a rekao da je dokument nacionalnoga plana cijepljenja protiv covida-19 pripremilo Ministarstvo zdravstva na temelju inputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najavio je i da će se provesti kampanju informiranja i senzibiliziranja javnosti kako bi što veći broj sugrađana kroz idućih šest mjeseci – kako se pojedino cjepivo bude odobravalo i dolazilo Hrvatsku – mogli imati cjepivo dostupno i napraviti pravi imunološki štit protiv te opake bolesti.

Plenković je za cijepljenje

Plenković je ponovio da će se cijepiti, iako je prebolio koronavirus. Istaknuo je da je on za cijepljenje i da tu nema nikakvih dilema te kako  jedino treba dogovoriti termin s liječnicima, budući da je prebolio covid-19.



Vezano uz najave da se mnogi građane neće cijepiti, predsjednik Vlade rekao je kako vjeruje da će velika većina građana, pogotovo nakon kampanje, imati povjerenje u liječnike, znanstvenike i struku. Cijepljenje neće biti obvezno i to smo već odlučili, dodao je.

Plenković je podsjetio da je cjepivo jedno od najvećih dostignuća medicine uopće, i da ga nema – naš bi život danas bio drugačiji glede brojnih bolesti koje sada, zahvaljujući cjepivu, nisu prijetnja.

Komentirajući pad broja novozaraženih i što očekuje od novih mjera, Plenković je rekao kako je očito da je to dijelom i zbog poduzetih mjera te da misli kako je to jako dobro i ohrabrujuće, ali da je na svima nama zadaća da se taj trend i nastavi.

Došlo je do umirenje studentske i školske populacije i bit će izvan nastavnog ciklusa gotovo mjesec dana, a provedeni su razgovori s poslodavcima oko kolektivnih godišnjih odmora te uz rad od doma u državnoj i javnoj upravi, nastojimo što više smanjiti fizičke kontakte koji su se pokazali ključnima za zarazu, rekao je.

Period pred nama, od sutra do 8. ili 10. siječnja, je jako važan da se discipliniranim ponašanjem najvećeg dijela građana što više smanji zaraza i to je cilj, istaknuo je Plenković.

Na upit je li možda neke epidemiološke mjere trebalo poduzeti ranije kako bi se sačuvalo više ljudskih života, Plenković je rekao kako cijelo vrijeme imamo mjere na snazi i da su sukladne i proporcionalne dinamici širenja epidemije. Poduzimane su na temelju stručnih preporuka i balansirane su sa zdravstvom, gospodarstvom i financijama. U Hrvatskoj neće biti policijskog sata i lockdowna i mislim da smo poduzetim mjerama spriječili širenje zaraze neformalnim kontaktima, poručio je.

Žao nam je svakog izgubljenog života i kao mnoge zemlje doživjeli smo u drugom valu snažan udar i borimo se protiv njega i drago mi je da situacija sada izgleda bolje, rekao je Plenković.

Nema odgode nabave borbenih zrakoplova

Vezano uz stav SDP-a da je potrebno odgoditi nabavu borbenih zrakoplova, Plenkovć je rekao kako odgode neće biti i da je vladino međuresorno povjerenstvo napravilo cijelu analizu nakon primljenih ponuda.  Vlada će to temeljito proučiti sve te aspekte i – nakon nekoliko tjedana konzultacija i provjera – o tome ćemo detaljnije govoriti, najavio je.

Upitan hoće li s time biti upoznato Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost, Plenković je odgovorio potvrdno rekavši kako je predsjednik Republike već upoznat s cijelom analizom.

Rezimirajući proteklu godinu rekao je kako je bila vrlo zahtjevna i vrlo teška i jedinstvena globalna pandemija promijenila je iz korijena naš način života, utjecala na zdravstveno stanje društva, gospodarstvo i financije. No, gledajući u cjelini, mislimo da smo iznalazili najbolja rješenja u postojećim okolnostima, ocijenio je Plenković.

Pratili smo situaciju od siječnja u Kini, reagirali smo pravodobno, izvukli smo turističku sezonu bolje nego mnoge druge zemlje na Mediteranu, održali parlamentarne izbore u epidemiološki i politički u najoportunijem trenutku, osigurali stabilnost, sačuvali radna mjesta, intervenirali sa 7,7 milijardi kuna u privatnom sektoru, zadržali investicijski kreditni rejting, ušli u europski tečajni mehanizam 2, osigurali više od 24 milijarde u idućih 10 godina iz novoga višegodišnjeg okvira “EU iduće generacije”. Bilo je zahtjevno, teško, politički tvrdo, ekonomski i financijski izazovno, činili smo ono što smo mislili da je najbolje za Hrvatsku i sugrađane, ocijenio je Plenković.

Vezano uz unutarstranačke izbore, predstoji još izbor članova Predsjedništva, a održavanje općeg sabora stranke u ovom trenutku nije realno. Kada se u epidemološkom smislu steknu preduvjeti za izbor, izabrat ćemo i taj preostali dio dužnosnika, rekao je Plenković.

Nakon izbora na županijskoj, gradskim i općinskim razinama sve organizacije idu u pripreme za lokalne izbore u svibnju. Mi ćemo danas poslati poruku da se krajem siječnja svi odrede za kandidate i kandidatkinje koji će biti u prvom planu za kampanju za svibanj. Tu očekujemo ponovno vrlo kvalitetan rezultat  na županijskima i razini  velikih  gradova i to je jasan cilj, naglasio je dodavši kako su uz Split, ambicije i Osijek i Zagreb.

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i saborskog kluba HDZ-a  ćemo rezimirati aktualnu političku situaciju te usvojiti dokumente bitne za programa rada za 2021., te financijska izvješća za ovu godinu, najavio je Plenković.

Komentari