Plenković o izboru predsjednika Vrhovnog suda: Ovo što predlaže predsjednik je protuzakonito, gledam je li to neka šira igra

Andrej Plenković/Davorin Visnjic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković komentirao je izbor predsjednika Vrhovnog suda rekavši kako je  čudno da se uopće bira osobu koja se nije prijavila na natječaju.

“Shvatio sam da predsjednik Milanović nije zadovoljan sa ta tri kandidata. Mi o tome nismo razgovarali, ali čini mi se logičnim da se poštuju propisi. Ne vidim što to nekoga tko želi biti predsjednik Vrhovnog suda sprečava da se prijavi na natječaj. Je li to nekakvo igranje s Ustavom, ustavnošću rada Stožera, pa sad ustavnošću izbora predsjednika Vrhovnog suda. Ovo što predlaže predsjednik je protuzakonito i gledam jel to neka šira igra”, rekao je nakon svečanosti proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prenosi N1.

Dodao je da je teoretski moguća i opcija ukidanja natječaja, ali da ne vidi zašto bi se to dogodilo.

Komentirao je i isporuku cjepiva te rekao da se dinamika isporuke ubrzava. “Mi želimo da se to ubrza, danas imamo sastanak pripreme Europskog vijeća sa Charlesom Michelom, otvorit ćemo tu temu. Nitko nije zadovoljan i svi žele da se poštuju one odredbe koje su bile dogovorene”.



Za popuštanje mjera navodi da ako okolnosti 1. ožujka budu takve da se može ići u daljnje popuštanje, ići će se.

Govorio je i o Damiru Vanđeliću. “On je sam rekao da želi obavljati tu dužnost do ljeta. Privremenost je njegov termin, nije naš. Sve ove tvrdnje i insinuacije su zlonamjerne i štetne, ne vidim zašto”.

‘To je diskriminacija, rasizam. Da je zadnji kafić na svijetu ne bih tamo otišao’

Komentirao je i najavu zabrane ulaska u jedan kafić članovima HDZ-a. Čudi ga, kako je rekao “ta degutantna količina dvostrukih mjera”.

“To nije šala. Pročitajte što ti ljudi govore. To je diskriminacija, rasizam. Što je iduće? Fašizam? Da je zadnji kafić na svijetu ne bih tamo otišao”.

Dotaknuo se i komentara na izjave HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba, Davora Filipovića, koji je rekao da ne zna ćirilicu i da ne bi znao pročitati riječ koju su Zagrepčani ćirilicom napisali u Ilici u čast kantautoru Đorđu Balaševiću.

“Zašto doživljava napade, zato što je političkim protivnicima opasan, neugodan im je. Zašto bi on morao znati stihove neke pjesme? U čemu je tu problem? Čovjek je rođen 1984., možda sluša neku drugu glazbu. Dotepence ćemo staviti ispod radara, Hercegovce i Hercegovačku ćemo staviti ispod radara. Ovaj u Tri majmuna je eklatantan primjer rasizma i fašizma, samo da stavi na rukav zvijezdu”, navodi.

Komentari