Plenković o istrazi poslijeratne obnove: Od toga vjerojatno neće biti ništa

Screenshot

Premijer Andrej Plenković održao konferenciju za medije nakon sjednice Vlade na kojoj su usvojene dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Upitan tko će imati jurisdikciju nad obnovom, Plenković je odgovorio kako je Vlada kapetan, a Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje će provoditi obnovu.

Osvrnuo se i na kriterije za obnovu u Zagrebu i SMŽ i kazao je kako će sve biti trasnaparento.

“SMŽ je potpomognuto područje te će imati povlašteni položaj”, kazao je.

Potvrdio je kako je on spomenuo da je nastupila zastara, vezano uz istragu o obnovi kuća na Baniji.

“Od istrage vjerojatno neće biti ništa. Nije dobro paušalno govoriti, imat ćemo sve transapretno”, rekao je.

Na pitanje smatra li da su neke stvari mogle biti bolje odrađeno, rekao je kako je već sve rekao.

“Ako želite o dojmu, možemo…”, kazao je.

Izvijestio je kako je gradonačelnik Požege podnio ostavku na mjesto u Saboru nakon što je u javnost isplivala afera s namještanjem poslova.

Izjavu Dubravke Šuice o tome tko govori Banija, a tko Banovina nije želio komentirati.

“Morate pronaći tko je Duboko grlo, ne mislim u kontekstu filmova. Treba otkriti tko iznosi detalje sa sastanaka. Što mislite o čemu se razgovara na sastancima stranaka”, kazao je i dodao da neće komentirati zatvorene sastanke.

Na ponovljeno pitanje poručio je samo: “Točka. Ne želim to komentirati”.

Istaknuo je kako postoje naznake da će EMA 29. siječnja dati odobrenja za cjepiva AstraZenece.

Kazao je i kako se očekuje da će se teretane otvoriti prije 31. siječnja.

“Ako bude situacija, onda možemo ići na relaksiranje”, kazao je.

Sjednica Vlade

Premijer Plenković danas je na sjednici Vlade izvijestio kako je dosad prijavljeno ukupno 41.500 šteta od potresa, a pregledano je 18.370 zgrada i kuća.

Potvrdio je da se u neke škole na potresom pogođenom području djeca vraćaju kasnije. Podsjetio je da je Vlada isplatila jednokratnu pomoć ljudima pogođenima katastrofom, a radi se i na očuvanju radnih mjesta. Posebno je zahvalio svima koji sugrađanima pružaju psihološku pomoć.

Objasnio je da su se odlučili na izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Širi se područje primjene na Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju. Rekao je da još nisu utvrđeni razmjeri štete. Zakonom se uređuje privremeno stambeno zbrinjavanje, obnova na područjima pogođenima katastrofom bit će slična planu obnove Zagreba, ali prilagođena posebnim okolnostima ruralnog područja koje je ispod prosjeka nacionalne razvijenosti.

Komentari