Plenković o aferi Janaf: Očekujem da i DORH da određena pojašnjenja

Profimedia

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da u vezi istrage o “aferi Janaf” očekuje da će i DORH dati “određena pojašnjenja”, a o slučaju Mate Čička rekao da HDZ-ov saborski zastupnik mora sve objasniti javnosti oko prenamjene svoga zemljišta.

“Cijeli ovaj proces gledam onako kako sam ga gledao cijelo ovo vrijeme, kako sam gledao u prvom mandatu – to je beskompromisna borbu protiv korupcije. Neovisno neprestano i zakonito postupanje svi tijela poput DORH-a Uskoka i policije i očekujem da se to sve skupa rasvijetli”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Očekujem isto tako, s obzirom na niz upita koji postoje u javnom prostoru, da i DORH dade određena pojašnjenja. Mislim da bi to svima olakšalo razumijevanje cijelog procesa, poručio je Plenković.

Novinari su ga pitali kako danas gleda na činjenicu da su “klub” u Slovenskoj ulici, kojim je upravljao pritvoreni bivši čelnik Janafa Dragan Kovačević, pohodili ministri iz njegove Vlade te predsjednik Republike Zoran Milanović, s obzirom na informacije da je Kovačević u “klubu” navodno čuvao 12 milijuna kuna, pa se izgleda radilo o “leglu korupcije”.



Plenković je ponovio Vladino stajalište da u borbi protiv korupcije nema nedodirljivih jer, kako je rekao, ima dojam da to nisu svi dobro razumjeli.

“Ovo govorim i na stranačkim skupovima, stranačkih tijelima. Nema nedodirljivih! Stranačka pripadnost, ime i prezime, dužnost – ne zanima to niti DORH, niti policiju, niti Uskok, a ni mene, u konačnici”, rekao je.

“Hipotetske teze” o opozivu predsjednika Republike

Svatko za koga postoji osnovana sumnja da se bavio koruptivnim radnjama mora odgovarati. To znači borba protiv korupcije i tako se i ponašamo. Ova cijela saga proteklih nekoliko tjedana pokazuje da to izgleda nisu svi dobro razumjeli, s vremenom će razumjeti, poručio je.

“Imamo vrlo stabilnu većinu”, odgovorio je na pitanje novinara kako će braniti ministre ako se u Saboru pokrene inicijativa za njihovim opozivom.

S obzirom da su se u javnosti pojavile i teze o potrebi opoziva predsjednika Republike, Plenković je rekao kako su to “hipotetske teze”.

“To su neke hipotetske teze koje trenutno postoje u eteru”, rekao je dodavši da je hipotetska teza i osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o “aferi Janaf” jer, kaže, još nema nikakvog pisanog obrazloženja zahtjeva za njegovim osnivanjem.

Smatra da HDZ-ov saborski zastupnik Mate Čičak, koji je u Sabor ušao kao zamjena Draženu Barišiću pritvorenom u sklopu istrage “afere Janaf”, sam mora javnosti objasniti sve vezano uz sumnjive prenamjene zemljišta, kao i uz poslovanje općine Rugvica, kojoj je načelnik, s tvrtkom Elektrocentar Petek, u aferi pritvorenog Kreše Peteka.

“On mora sve to sam pojasniti javnosti. Sve, do najsitnijih detalja”, rekao je Plenković i na novinarsko pitanje potvrdio da će ga i on osobno o tome pitati.

Komentari