Plenković: Nitko ne može reći da nije svjestan pandemije. Cijepljenje je jedini pravi način za zaštitu

Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sjednicu Vlade otvorio je premijer Andrej Plenković svojim uvodom u kojem se osvrnuo na temu cijepljenja, epidemiološku situaciju i napade na pripadnike LGBT zajednice.

”Cijepljenje je jedini i pravi način za zaštitu i način da se oslobodimo svih restriktivnih mjera”, rekao je.

”Odabir pred nama je jednostavan. Ili biramo put prema zdravlju, turističkoj sezoni i put prema gospodarskoj stabilnosti ili put prema neizdvojenosti, ranom kraju sezone, hospitalizaciji, zarazama i u konačnici dodatnom borju preminulih. To je odabir zdravog razuma. Cijepljenje više nije samo zdravstveno pitanje”, dodao je.

Komentirao je i one koji još razmišljaju trebaju li se cijepiti ili ne:



”Ne može nitko reći da nije svjestan pandemije koja je pogodila svijet. Ne može nitko reći da nije imao dovoljno prilike čuti i saznati što se zbiva s cijelim svijetom, Europom i Hrvatskom”.

Komentirao je i pojavu novog soja.

“Imamo pojavu jako zaraznijeg indijskog soja koji se proširio Europom i vidimo da se i zemlje s većom procijepljenosti suočavaju s porastom zaraze”, te se osvrnuo na dosadašnje poteze.

“Uvodili smo sve mjere vrlo balansirano, nismo imali lockdown, ni policijski sat, tražili smo balans između društvenog zdravlja i normalnog života. Vodili smo računa o tome da ne bude stečaja” rekao je.

Smatra kako je država pokazala da stoji iza svojih građana, poslodavaca i radnika.

“Želimo da ljudi iskoriste instrument koji smo omogućili, da ne odgađaju cijepljenje za jesen nego da se cijepe sad i da u jesen uđu potpuno zaštićeni”, rekao je.

Ističe i kako nas je pandemija dosad koštala 34 milijarde kuna.

Osudio je i napad na Prideu u Zagrebu rekavši da se svi u Hrvatskoj moraju osjećati slobodno i sigurno.

”Sigurni smo da retorika koja je prethodila povorci nije razlog napada. Neki političari još ne shvaćaju da prava manjina nisu privilegija. Ta su prava prihvaćenom zakonom i Ustavom i ona se ne toleriraju nego poštuju”, poručio je te osudio i prijetnje upućene Grmoji i Petrovu.

Osvrnuo se i na skorašnje obilježavanje obljetnice genocida u Srebrenici prilikom čega je izrazio duboko poštovanje obiteljima žrtava.

“U Srebrenici je pred očima Europe i međunarodne zajednice izvršen genocid nad više od 8000 bošnjačkih muškaraca, dječaka i civila”, rekao je Plenković, podsjetivši da su glavni začetnici tog genocida Ratko Mladić i Radovan Karadžić osuđeni kao ratni zločinci.

“Ti su zločini poraz ljudskosti, a istina o njima je povijesna činjenica koja se ne može i ne smije prikrivati ili negirati”, dodao je.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za potres i vezanom za koronavirus, na dnevnom je redu sjednice prijedlog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori te prijedlog odluke o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske, javlja Dnevnik.hr.

Komentari