Plenković: Neka se Milanović bavi svojim problemom

Profimedia

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u utorak da je izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića o “stranačkom derneku” u Finskoj “neprimjerena i bezobrazna” te mu je poručio da se bavi svojim problemom, a druge neka pusti na miru.

Komentirajući uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Milanovićevu izjavu da mu je u Kninu najavio svoj posjet Albaniji pred deset svjedoka, Plenković je rekao da predsjednik Republike “očito ima neki problem i svaki put u takvoj situaciji traži slamku spasa”.

U Finsku otišao na sastanak s premijerom i kongres EPP-a

Podsjetivši da je Milanović pritom spominjao putovanje u Ameriku bivše predsjednice i “stranački dernek” u Helsinkiju, Plenković je ustvrdio da je u Finsku otišao “na manje od 24 sata, između užeg kabineta i sjednice Vlade u studenome, i to uz najavu na sastanak s finskim premijerom, koji nije član EPP-a, uz press konferenciju s njime, koja i sad stoji na Vladinom webu”.

Potom sam ostao na kongresu EPP-a na kojem sam govorio ne samo kao predsjednik HDZ-a, nego i kao hrvatski premijer zajedno s drugim predsjednicima i premijerima, kazao je Plenković ustvrdivši je kako je korištenje riječi “dernek” neprimjereno i bezobrazno.

“Predlažem mu da se bavi svojim posjetom i to što spominje da mi je rekao s nogu nije notifikacija službenog posjeta niti konzultacija o vanjskopolitičkim temama i nikakvo sukreiranje vanjske politike”, rekao je.

“Čovjek kaže – idem kod Edija Rame u Albaniju, njegova prijatelja socijaldemokrata, i ja kažem OK. To ne znači da je tamo išao u državni posjet, službeni ili radni, a može biti i ljetni, prijateljski, gotovo obiteljski susret na kojem nema suradnika, nema protokola, ni medija”, rekao je Plenković.

To je njegov problem, neka se njime bavi, a druge pusti na miru, poručio je Plenković.

Rimac je slala poruke, ali nije bilo nikakvih usluga

Vezano uz pisanje tjednika Nacional, na pitanje je li imao SMS korespodenciju s Josipom Rimac, kako se tvrdi u članku, Plenković je potvrdio da mu je slala poruke, ali nije bilo nikakvih usluga.

Također je ustvrdio kako ne zna o kojih se šest ministara radi, koji su navodno bili u kontaktu s Rimac, jer nema uvid u korespodenciju ljudi ni njihove mobitele ni u informacije koje su predmet istrage i ne zna je li to uopće istina.

Na pitanje zabrinjava li ga što se to “proširilo po ministarstvima”, Plenković je rekao kako DORH, USKOK, PNUSKOK rade neovisno, a on podržava njihov rad.

“Neka sve istraže temeljito i tko bude proglašen odgovornim odgovarat će za učinjeno, a mi ćemo povući političke poteze. Detalja o tome nemam, osim ovoga što izlazi u medije vrlo sustavno i sočno”, dodao je.

Plenković je također rekao da će uoči izvanrednog zasjedanja Sabora malo približiti predstojeće aktivnosti zastupnicima i stranačkim dužnosnicima.

Upitan o imenovanjima dužnosnika u Vladi, rekao je da će o tome odlučiti kada do kraja naprave strukturu državnih tajništava.

Milanović: Rekao sam Plenkoviću u Kninu pred deset svjedoka da idem u Albaniju, nemojte da ih dovodim

Komentari