Plenković: Ne pratim Milanovića, sudstvo u Hrvatskoj je neovisno i radi na temelju zakona

Grgo Jelavic/PIXSELL

Dvodnevni Dubrovnik forum otvorio je premijer Andrej Plenković te je tim povodom dao izjave za medije.

Glavna tema Dubrovnik forma je pandemija covida-19, a forun će ugostiti deset ministara vanjskih poslova, šefa diplomacije Europske unije Josepa Borrella i novog visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta.

“Nakon povratka iz Sofije, samit je bio vrlo kvalitetan. Nastojimo razvijati dobru suradnju u području energetike i digitalizacije”, rekao je premijer Plenković te dodao da će Vlada nastaviti sudjelovati u inicijativi, javlja N1.

Sreo se sa članovima županijskog HDZ-a i čestitao na pobjedničkim rezultatima na lokalnim izborima, a Pelješki most nazvao je projektom od strateškog značaja.



Komentirao je izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je pitao zašto se Vlada nije vratila u Banske dvore kada su se svi cijepili. “Nisam uopće čuo to pitanju. Sjednice Vlade će biti u NSK-u dokle god budemo smatrali da je to potrebno”, rekao je Plenković i dodao da inače “ne prati” Milanovića, a nije ga ni danas jer je bio na putu. “Stožer radi sukladno zakonu, u njemu sjede ljudi koji trebaju”, kazao je Plenković.

Na pitanje zašto se Hrvatska prema izvješću Europske Komisije nalazi među najgorima u  Uniji po razini neovisnosti sudstva, odgovara kako “moraju ući detaljno u izvješće”.

“Nema segmenta u pravosuđu koji bi doveo u pitanje neovisnost sudstva. Oni su na najvišoj razini, ali ima prostora za napredak”, rekao je, dodajući da rade na reformama koje idu u tom smjeru. ”Nema utjecaja Vlade i politike na sudstvo”, naglasio je.

“Sudstvo u Hrvatskoj je neovisno, rade samostalno, profesionalno, na temelju zakona”, dodao je Plenković.

Komentari