Plenković: Nastavlja se cijepljenje AstraZenecom

Andrej Plenković/Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom posjeta Mariji Bistrici dao je izjavu za medije, u kojoj se govorio i o AstraZenecinom cjepivu.

“Uži kabinet Vlade imao je sastanak s HZJZ-o i HALMED-om. Činjenica da je postojao određen broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između ovog cjepiva i nekih nuspojava, ali stav je EMA-e da su koristi od cijepljenja veće od rizika i HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenjem AstraZenecom”, rekao je premijer. Kaže da cjepiva štite od smrtnog ishoda i teških oblika bolesti.

Ističe kako cijena nema veze s kvalitetom cjepiva. “Cijene je odredila EK koja je pregovarala s farmaceutskim kompanijama”, kaže.

Dodaje da je normalno da kad dođe do brzog razvitka cjepiva, dolazi i do nuspojava kad se procjepljuju milijuni ljudi.



“Danas je u 6 sati videokonferencija ministara zdravstva. Vidjet ćemo što će reći”, komentirao je preporuke pojedinih zemalja, koje su obustavile cijepljenje.

O ruskom cjepivu Sputnjiku V, kojeg je naručila Bavarska, kaže da će nastaviti tražiti mogućnost da se nabave dodatna cjepiva od različitih kompanija, “a što se tiče Sputnjika, spremni smo naručiti i to cjepivo. Uvijek je dobro imati potvrde nadležnih tijela o kvaliteti cjepiva”, prenosi N1.

 

Komentari