Plenković nakon Vlade: Osigurali smo nekoliko važnih poluga koje će nam pomoći u oporavku

Screenshot

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom koronavirusa ali, iako je trenutno izrazito nezahvalno prognozirati, prema trenutnim trendovima izgleda da se polako udaljavamo od eksponencijalne krivulje.

Premijer je rekao da će minimalna neto plaća za 2021. godinu iznositi 3.400 kuna, odnosno u bruto iznosu 4.250 kuna, što je za 150 kuna ili za 4,61 posto više od prosječne minimalne plaće za ovu godinu.

Po pitanju Fonda za oporavak nakon potresa, rekao je da je napravljen cjeloviti napor koji će riješiti probleme nastale 22. ožujka.

“Bitno je da svi naši sugrađani sada shvate da ulazimo možda u najtežu fazu borbe s pandemijom”, poručio je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.



Uz ogradu da je u ovom trenutno izrazito nezahvalno prognozirati dinamiku pandemije u Hrvatskoj, Plenković je kazao da su brojevi novozaraženih u proteklim tjednima rasli vrlo brzo, brojevi i dalje značajno rastu, ali zadnjih dana porast je ipak slabiji nego proteklih tjedana.

“Čini se, prema trenutnom čitanju tih trendova, da se polako udaljujemo od eksponencijalne krivulje. Naredni dani i tjedni će pokazati hoće li se taj trend nastaviti. Za razliku od Njemačke, Italije, Austrije, gdje je rast brži, mi isto tako rastemo, ali sporije”, rekao je.

Dodao je da su uvedene protuepidemijske mjere proporcionalne razvoju epidemije u Hrvatskoj, a Vlada želi da svi građani osvijeste potrebu pridržavanja usvojenih mjera.

“Ako se bude tako dogodilo, vjerujem da bi ove naznake, za koje smatramo da će početi djelovati, trebale nakon sljedećih nekoliko kritičnih tjedana postupno dovesti do smanjenja epidemije i broja zaraženih”, istaknuo je Plenković.

Odgovarajući na pitanje o Damiru Vanđeliću kao kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Grada Zagreba, rekao je da je sjajno da je on sa svojim iskustvom prihvatio dužnost vođenja Fonda za oporavak.

“HDZ vodi proces unutarstranačkih izbora i kada oni završe imat ćemo novi Gradski odbor te ćemo izlaziti s imenima kandidata i kandidatkinja”, rekao je, ne želeći konkretnije odgovoriti na pitanje. Dodao je, međutim, da mu je drago da već sada ‘titra scena’ oko tog pitanja. “Dok scena titra znači da vučemo dobre poteze”, zaključio je premijer.

Za KB Dubravu rekao je da je to izvrsna bolnica, bivša vojna, u kojoj su radile građanske osobe, a ne vojna lica. Odlučeno je promijeniti sastav Upravnog vijeće, koje može i promijeniti ravnatelja.

“Vi znate da je u prvom valu KB Dubrava jako dobro reagirala. U drugom valu bolnica postupno preuzima sve više obaveza, a postoje inspekcije koje će verificirati ono što je napisano i ako treba nešto promijeniti”, kazao je, dodajući da treba biti zahvalan požrtvovnim liječnicima.

Po pitanju ‘klanovskih borbi’, rekao je da se to može reći za bilo koju ustanovu.

Demantirao je da situacija izmiče kontroli. “Imamo oko 900 respiratora na raspolaganju, a 80-ak ljudi je trenutno na respiratoru”, pojasnio je, dodajući da su svi na oprezu i da se kroz pravovremene rezervacije cjepiva igra na više opcija.

Upitan za slavlje Torcide u Splitu, rekao je da nije imao vremena gledati, ali da se “pridržavanje mjera odnosi na sve”.

Na optužbe oporbe da se kasni s mjerama i da cijela Europa klizi u lockdown osim Hrvatske, rekao je da Hrvatska nije izolirani otok.

“Mislim da ste dovoljno svjesni da već i samo spominjanje potpunog zatvaranja kreira sve ono negativno s čime se ova Vlada nosi”, odgovorio je, dodajući da nije ista situacija u svim zemaljama.

“Oporba je vapila da izbori budu sad. Mislim da je tako bilo. Možda i ovo što mi radimo ima neku glavu i rep”, rekao je.

“Nitko nije svjesniji od nas koliko je situacija ozbiljna. Poduzimamo korake i apeliramo na odgovornost svih”, poručio je.

Plenković na sjednici: Proračun za 2021. je put prema pretkriznoj putanji javnih financija

Komentari