Plenković: Nakon teških pregovora, moja ocjena je da se krećemo prema dogovoru

Screenshot

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u ponedjeljak je iz Bruxellesa došao u Zagreb zbog sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj će predstaviti novu Vladu i odmah nakon toga se vraća u Bruxelles, gdje se nastavljaju komplicirani pregovori o sedmogodišnjem proračunu i fondu za oporavak.

“Uz niz aspekata, imali smo temu višegodišnjeg financijskog okvira. Nakon teških pregovora, moja ocjena je da se krećemo prema dogovoru. Smatram da je to jako dobro, ali dogovor podrazumijeva kompromise. To je poruka građanima i gospodarstvima da imamo zajednički europski odgovor. Svi čekaju signal. Nikada nije bilo više novca na stolu i različite zemlje različito nastupaju. Mi kao državnici moramo pokazati izniman stupanj zrelosti i odgovornosti. Da bi odgovorili na ovu krizu, sredstva trebaju biti velika. Treba izbjeći sukobe i nepovjerenje. Između redaka je tema da netko uplaćuje više od drugih. Neke države žele mehanizam koji bi propitkivao način korištenja sredstava”, rekao je Plenković.

Drugo je pitanje vladavine prava.

“Bitno je da se ovdje ne priča o uobičajnim mehanizmima, već da se pregovara o novim mehanizmima kontrole europskog proračuna. Već je postojao takav prijedlog za vrijeme Junckera. Mi ćemo popodne vidjeti novi prijedlog. Moramo vidjeti koliko bi novca išlo iz novog financijskog okvira, a koliko iz uobičajenih sredstava.



Mi smo rekli da to treba biti 20 milijardi eura plus, a sad čekamo da vidimo koliki će biti taj plus. Moramo držati korak s najrazvijenijim državama svijeta. Postoje određeni dijelovi koje zovemo nacionalnim omotnicama. Onda postoje opći programi koji ovise o aranžmanu. Mi se trenutno koncentriramo na ono što su nacionalne omotnice jer je to unaprijed definirano, a drugi aspekt mogao bi donijeti i više”, dodao je Plenković.

Ja znam ono što je sigurno, Hrvatski sabor će se konstituirati, rekao je Plenković pa se dotaknuo odluke predsjednika da neće doći na konstituirajuću sjednicu.

“Vrlo je neuobičajeno zašto on ne želi doći, to morate pitati njega. Kad je bila njegova inauguracija, mi smo dobili pozivi i pojavili smo se, jer poštujemo državne institucije i simbole države. Zašto on to ne želi, meni to nije jasno”, rekao je Plenković.

Komentari