Plenković: Nakon sedam tjedana rasta imamo stagnaciju. To je ohrabrujuće, ali nije znak za opuštanje

Davor Pongracic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade osvrnuo se na današnju komemoraciju u Jasenovcu.

“Prisjetili smo se danas svih nedužnih žrtava režima. Posjetili smo i romsko spomen groblje i Uštice. Naša je dužnost da osudimo strašne zločine u ime patvorenog poimanja domoljublja. Naša je dužnost je da izvučemo iz toga pouke, kako bi mladima usadili istinsko domoljublje. S pravom se možemo ponositi što predstavnici manjina danas imaju predstavnike u Saboru i vladi”, rekao je.

Komentirao je i situaciju s koronavirusom.

“Nakon sedam tjedana rasta već 10 dana bilježimo stagnaciju što je ohrabrujuće, ali nije znak za opuštanje. Nastavimo se pridržavati mjera da spriječimo širenje zaraze. U zadnjih sedam dana imali smo 15408 slučajeva, što je tek 1.8 posto više nego u zadnjih tjedan dana. Nažalost, broj preminulih je i dalje velik i to je odraz visokih brojeva od prije par tjedana”.



Očekuje se velik broj doza Pfizera

Dodao je da se očekuje velik broj doza cjepiva Pfizer te će na taj način kompenzirati kašnjenja u dostavi cjepiva AstraZenece.

“Do ljeta bi se trebalo procijepiti 50 do 55 posto stanovnika iznad 18 godina. Ovo kažem stoga što je država ispunila svoju zadaću da osigura dovoljno cjepiva i sad je, kao što smo jučer razgovarali sa županima, da se proces cijepljenja intenzivira i da se krene u punu mobilizaciju i masovnije cijepljenje”.

Pozvao je građane da kontaktiraju svoje liječnike, da se prijave preko web platforme. “Do sada je barem jednom dozom cijepljeno 17.2 posto odraslog stanovništva. Taj broj moramo značajno povećati u narednim mjesecima. Posebno je važno za starije sugrađane da se prijave i cijepe”.

Prosječna plaća

Naveo je i podatak da je u veljači prvi put prosječna plaća bila veća od 7000 kuna te se pohvalio da su razlog porezne izmjene.

Ministar Tomo Medved izvijestio je članove Vlade o stanju na potresom pogođenom području. “Za sada imamo oko 500 objekata koji su u prioritetu za ukljanjanje, pregledano je više od 30.000 objekata, više ih je od 6000 sa oznakom crveno”.

Najavio je i održavanje tematske sjednice u Hrvatskoj Kostajnici.

Ministar Vili Beroš izvijestio je o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

“144 milijuna u svijetu zaraženo je koronavirusom. Broj preminulih veći je od 3 milijuna. Danas je u Hrvatskoj ukupno 16.116 aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji je trenutno 33.940 osoba. Najviše cjepljenih je u Krapinsko-zagorskoj županiji, a najviše cjepljenih s drugom dozom je u Sisačko-moslavačkoj županiji”, prenosi Dnevnik.hr.

Dodao je da su koristi od cijepljenja daleko su veće od rizika. Naglasio je kako su zatražili dodatne respiratore za bolnicu u Varaždinu.

“17. travnja smo posjetili riječki KBC. Osigurali smo dovoljan broj kapaciteta za bolesnike. Pred nama je dolazak većeg količina cjepiva, a proces cjepljenja intenzivirat ćemo samo zajedničkim naporima. Sve je veći pritisak na bolnički sustav s naglaskom na mlađu dobnu skupinu.

Kršenje mjera

Ministar Davor Božinović govorio je o mjerama Stožera i kršenju mjera.

“Od zadnje sjednice vlade Stožer je donio deset odluka, četiri na nacionalnoj razini i šest na prijedlog županijskih stožera. Nije bilo izmjena na nacionalnoj razini, radi se o produljenju postojećih mjera, a uglavnom isto vrijedi i za prijedloge lokalnih stožera”.

Dodao je da su inspektori ukupno proveli 20.838 nadzora, utvrđeno je 167 kršenja mjera samoizolacije te biti izdano 165 prekršajna naloga i dva optužna prijedloga.

Na dnevnom redu sjednice je i aktualno stanje vezano za potres, prijedlog zakona o gospodarenju otpadom (EU), prijedlog strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu te odluka o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu za 2021. godinu.

Komentari