Plenković najavio tri datuma tijekom kojih će se provoditi cijepljenje

Zeljko Puhovski / CROPIX

Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak da bi prve, manje količine doza cjepiva protiv covida-19 u Hrvatsku mogle doći u sklopu Europskih dana cijepljenja planiranih za 27., 28. i 29. prosinca.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak je putem twittera objavila kako će  cijepljenje protiv covida-19 diljem Europske unije započeti 27., 28. i 29. prosinca. Na pitanje znači li to da će prve doze cjepiva u Hrvatsku doći i prije 4. siječnja, kako je ranije najavljeno, Plenković je odgovorio potvrdno.

S obzirom da distribucija prvih doza cjepiva ovisi o odobrenju Europske agencije za lijekove, kazao je kako trenutno postoji intencija te agencije da pomakne prvotni rok za odobrenje cjepiva od 28. prosinca na nekoliko dana ranije.

“To bi omogućilo prvu distribuciju doza u jednoj manjoj količini”, kazao je Plenković na otvorenju radova u tunelu Učka.



Trenutno se odvija diplomatska utakmica za cjepivo

Pojasnio je da je tijekom jutra, održan brzi komunikacijski proces sa svim europskim liderima na kojima je iznesen plan Europske komisije da se diljem Europske unije od 27. do 29. prosinca održe “Dani cijepljenja protiv covida-19”, dodavši da bi to bila “gesta zajedničkog cijepljenja na europskoj razini”.

Podsjetio je da je Hrvatska kroz sporazume koje je zaključila Europska komisija u ime država članica, naručila 5,7 milijuna doza cjepiva od svih proizvođača, od čega oko milijun doza Pfizerova cjepiva koje bi prvo trebalo dobiti odobrenje u EU.

“Nakon njih, očekuje se i da Europska agencija za lijekove izda odobrenje za cjepivo Moderne, vidjet ćemo hoće li se i taj rok koji je bio tempiran za 12. siječnja, sada malo pomaknuti pa će onda sukladno tome ići dinamika dostava tih doza u Hrvatsku”, kazao je Plenković.

Plenković je kazao da se trenutno odvija diplomatska utakmica za cjepivo, a da je njegova poruka predsjednici Europske komisije bila da se u nabavku cjepiva ide “bez ikakvih diskriminacija bilo koga i da bude upravo onakva dinamika distribucije cjepiva kakva je izvorno dogovorena u količinama koje su zatražene”.

Najavio je kako će vlada idući tjedan na prijedlog HZJZ-a i Ministarstva zdravstva prihvatiti plan cijepljenja. Ipak, proces procjepljivanja populacije trajat će minimalno šest mjeseci, što zbog dinamike proizvodnje cjepiva, što zbog distribucije, napomenuo je.

Komentari