Plenković na sjednici Vlade: Ako se nastavi trend, tijekom vikenda ćemo vidjeti što s mjerama nakon 1. veljače

Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je situacija oko epidemije koronavirusa i dalje ohrabrujuća, a nastavi li se taj trend konzultirat će se tijekom vikenda sa Stožerom, epidemiolozima i cijelim ekonomskim timom Vlade da vide što mogu učiniti od 1. veljače.

Plenković je na sjednici Vlade konstatirao da se nastavlja silazni trend.

Hrvatska je u zadnjih sedam dana ostala ispod tisuću potvrđenih slučajeva te ukupno iznosi 1429 ili prosječno 604 dnevno, što je, kaže, izrazito dobro i povoljno. “To je razina koju smo imali sredinom listopada i to je šest puta manje nego prije šest tjedana”, rekao je.

Četrnaestodnevna incidencija nam je pala na 258 na 100.000 stanovnika, a to je dvaput manje nego prije tri tjedna.



Plenković je naveo da smo peti u EU po tjednom prosjeku slučajeva na milijun stanovnika. Ispred nas su samo Grčka, Finska, Bugarska i Belgija.

S obzirom na opaki karakter virusa i novi soj, istaknuo je da su različite zemlje u različitim trenucima na rang listama na različitim mjestima i moramo biti i dalje biti oprezni.

“Ukoliko se trend nastavi imat ćemo konzultacije tijekom vikenda sa Stožerom i epidemiolozima te cijelim ekonomskim timom Vlade da vidimo što možemo učiniti od 1. veljače s obzirom da postojeći režim traje do 31. siječnja”, poručio je premijer.

Najavio je da će večeras biti sjednica Europskog vijeća u video formatu, a glavna tema je proces cijepljenja.

“Važno je da imamo koordiniranu aktivnost svih članica EU i da zajednički pokušamo naći rješenja kako da što veći broj cjepiva sukladno predviđenom kalendaru distribucije dođe do država članica”, naglasio je.

Poručio je da do proljeća moramo učiniti velike napore da što veći broj najugroženijih sugrađana, poput onih starijih, dobije cjepivo, a potom i što širi krug ostalih u populaciji.

Komentari