Plenković: Ljudi, cijepite se, ne čekajte, ne oklijevajte!

Apeli prema javnosti o važnosti cijepljenja nastavljaju se i dalje. Tako je premijer Andrej Plenković rekao da “nacija koja želi biti konkurentna, probitačna, ona se cijepi ne razmišljajući o tome dva puta”. To je poručio s Prstenova poslovnog foruma Zagreb, kojeg je organizirala Udruga Hrvata BiH Prsten.

Na forumu se razgovaralo o prilikama i prijetnjama hrvatskom gospodarstvu u postcovid razdoblju. Plenković je rekao kako je Vlada većinu kriza s kojima je bila suočena uspješno prebrodila te je Hrvatska danas bolja zemlja nego što je bila prije pet godina, gospodarstvo je snažnije, kriza s covidom također je dobro prebrođena.

Još je jednom naglasio kako je Hrvatska koronakrizu “platila” 34 milijarde kuna, a uz to su bila još dva razorna potresa sa štetama od 129 milijardi kuna.

Premijer se pohvalio da se “plaće i mirovine isplaćuju i Hrvatska danas ima više osiguranika nego 2019. godine, a ujedno su i preduvjeti za turističku sezonu maksimalno osigurani.



No, izdvojio je problem “nevjerojatne sporosti u procesu cijepljenja”.

Naveo je pritom primjer Malte koja se procijepila 80 posto te naglasio kako treba ohrabriti sve one koji imaju neke rezerve prema cijepljenju da se cijepe.

Ponovio je kako imamo 1,3 milijuna doza cjepiva.

“Da se odluče danas svi naši sugrađani koji do sada to nisu učinili cijepiti mi bi praktično nakon druge doze za mjesec dana ili šest tjedana bili bi na onom postotku koji se zove kolektivni imunitet i mogli bi automatski uklonili sve restriktivne mjere i nastavili funkcionirati bez problema”, rekao je.

Što proces cijepljenja bude sporiji to ćemo duže kao narod biti izloženi virusu, duže ćemo imati restriktivne mjere, financijske, ekonomske i zdravstvene štete, povećavat će se broj preminulih, dovodit ćemo sebe u nepovoljniji položaj u odnosu na one koji su tu zaštitu, cijepljenje, imunitet “munjevito usvojili”.

“Ljudi, cijepite se, ne čekajte, ne oklijevajte. Svatko tko oklijeva usporava one odgovorne, munjevite, brze, koji su razumni i racionalni, a to je ovih 45 posto koji su to već napravili. Potaknimo i ove druge da budu jednako odgovorni prema svima kao što su to ovi koji su to već učinili”, naglasio je Plenković.

Komentari