Plenković: Krim je Ukrajina!

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je bio gost Krimskog foruma koji je organizirao urkajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, a Plenković, koji je čak dio govora pričao i ukrajinski, negativno je govorio o aneksiji Krima.

Sudionici su složni

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, kaže da je ovdje riječ o ljudskim pravima: “Trebamo promisliti o sankcijama, povećanju zaštite ljudskih prava, moramo promisliti o gospodarskim i okolišnim posljedicama okupacije.”

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da ovdje nije riječ “samo o teritoriju, već i o ljudima”, a glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić pozvala je, između ostalog, na oslobađanje političkih zatvorenika i prestanak kršenja ljudskih prava.

Platforma će nastaviti djelovati na razini predsjednika država i vlada, ministara vanjskih poslova, međuparlamentarnih skupina i mreže stručnjaka. U okviru te platforme razmotrit će se, između ostalog, status krimskih Tatara, odgovoriti na militarizaciju poluotoka, raditi na oslobađanju ukrajinskih političkih zatvorenika i zaštiti ljudskih prava.



Krimskom forumu odazvalo se 45 predstavnika zemalja i organizacija. Složni su u tome da je okupacija Krima nezakonita i neprihvatljiva te poručili Ukrajini da neće ostati sama. Predstavnici 45 zemalja i organizacija obići će još Ured Krimske platforme u Kijevu.

Izjava premijera i položaj RH

Evo što je Plenković rekao o cijeloj temi: “Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine Krim je Ukrajina.” Ponovio je da Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine i upozorio na kršenja prava stanovnika Krima.

Zatim je nastavio: “Međunarodna zajednica očekuje od Rusije da se u potpunosti pridržava međunarodnog humanitarnog prava, a ponudio je i pomoć i hrvatsko iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja “bez žrtava”.

Plenković je hrvatskim novinarima po završetku samita rekao da “dijelom postoji” mogućnost da se Rusija nađe za pregovaračkim stolom, ali je istaknuo da je ova inicijativa prvenstveno usmjerena na Krim, dok se za Donjeck i Luhansk djeluje kroz tzv. normandijski format.

“Naš cilj je da nema više žrtava i da se pregovorima donese rješenje” za trenutačnu situaciju u Ukrajini, rekao je Plenković.

 

Komentari