Plenković iz Petrinje: Otklanjam pokušaje demontiranja države

Andrej Plenkovic. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak da je reakcijom na potres koji je pogodio središnju Hrvatsku, država pokazala svoju snagu te je otklonio, kako je rekao, “ozbiljne pokušaje demontiranja države” te tumačenja da je zakazao sustav civilne zaštite.

“Ne. To nije točno”, odgovorio je premijer na pitanje novinara u Petrinji, znači li jučerašnje osnivanje Stožera, na čelu s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom, znakom da sustav domovinske sigurnosti i civilne zaštite prvih dana nakon potresa nije radio.

“Nema aktera u sustavu civilne zaštite i domovinske sigurnosti koji nije bio na mjestu događaja i radio svoj posao. Dapače. I ja im na tome zahvaljujem. Svi su bili tu i bili su na terenu”, naglasio je premijer.

Plenković je objasnio da je stožer osnovan temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite koji govori o tzv. načelu postupnosti, odnosno postupnom rješavanju problema, kao i da nitko odmah nije mogao steći konkretan uvid u razmjere šteta koje su pogodile Sisačko-moslavačku te Zagrebačku i Karlovačku županiju.



“Država je u godini iza nas pokazala snagu da pomogne svakom građaninu i gospodarstvu u mjeri koja do sada nikada nije viđena. To se nije dogodilo, osim u ratnim okolnostima. Van ratnih okolnosti ovakvu snagu države kakvu smo pokazali 2020. takvu demonstraciju još nismo vidjeli”, rekao je uz ostalo premijer otklonivši, kako je rekao, “ozbiljne pokušaje demontiranja države”.

 Cilj osnivanja Stožera je strukturiranje svih aktivnosti

Premijer je zahvalio s ima koju su pružili i pružaju pomoć, ali i naglasio da je zadaća Stožera sada strukturirati sve te aktivnosti.

“Drago mi je i izrazito cijenim doprinos svakog sugrađanina – to je prava solidarnost hrvatskog naroda u trenutku kad je netko drugi ugrožen, a cilj aktivnosti Stožera je da se sve to sada strukturira”, rekao je.

Nismo mi u utakmici – tko je brži, vlada, grad, županija ii nevladine udruge – mi smo svi tu u istom poslu, a zadaća je Stožera da sve to strukturira, kanalizira, organizira, hijerarhizira i da pomoć dođe svakome onako kako treba, dodao je.

“Nemojmo očekivati da će nakon potresa o 6,2 po Richteru cijela situacija u Županiji izgledati kao da ste došli u apoteku. To nije realno. Ovo je velika nepogoda i mislim da će svi dati maksimalan napor da olakšamo život sugrađanima”, rekao je.

U državnu rizinicu uplaćeno gotovo 59 milijuna kuna

Premijer je izvijestio da je za pomoć potresom stradalom području u državnu rizinicu uplaćenu do sada donacija od gotovo 59 milijuna kuna, što pokazuje, rekao je, veliki odaziv. “To je poruka solidarnosti, zahvaljujem svima”, rekao je.

Sav taj novac bit će kanliziran prema područjima razorenima u potresu, a distribucija će biti u skladu s potrebama, i u dogovoru sa županom, gradonačelnicima te Stožerom.

Naveo je i podatak da je Hrvatskom Crvenom križu za pomoć uplaćeno više od 35 milijuna kuna donacija.

Komentari