Plenković i Zekanović vrlo oprezni kod komentiranja Orbanovih politika

Youtube

Zastupnik Hrvatskih suverenista u Saboru Hrvoje Zekanović i hrvatski premijer Andrej Plenković govorili su o politici premijera Mađarske te kako se dijelom slažu, a dijelom ne slažu s njim.

Mađarska vlada u Večernjem listu objavila je oglas pod nazivom “O budućnosti Europske unije” u kojoj se iznosi njezina vizija EU-a te, među ostalim, predlaže primanje Srbije u EU.

Plenkovićev komentar

Prvi je govorio hrvatski premijer koji je rekao: “Hrvatska se ne slaže s Mađarskom oko niza pitanja vezanih za budućnost Europske unije. Mađarska ima nešto drukčiji pogled na europsku arhitekturu nego što ga ima Hrvatska”

“Mi smatramo da perspektivu proširenja imaju mnoge hrvatskoj susjedne zemlje i u tom procesu ćemo im pomoći, ali uz ispunjavanje kriterija. EU se stvara postupno, dogovorno, konsenzusom, a Hrvatska se želi dodatno integrirati članstvom u eurozoni i šengenskom prostoru.”


Priopćenje iz ministarstva vanjskih i europskih poslova

O budućnosti EU kažu: “Glede budućnosti Europe, ne dijelimo simplificirane stavove koje prenosi oglas – naše ideje i stremljenja u pogledu Europske unije su poznati i teže snažnijoj uključenosti, povezanosti i sinergiji unutar europske obitelji”

“Što se tiče procesa proširenja EU-a, Hrvatska insistira na proširenju koje se temelji na dosljednom ispunjenju kriterija za članstvo, provedbi potrebnih reformi i ostvarivanju mjerljivih rezultata. To vrijedi za sve države aspirantice za članstvo, pa tako i za Srbiju.”

Izjava Zekanovića

On se najviše fokusirao na mađarsko podržavanje srpskog ulaska u Europsku uniju: “To su prije svega, pitanje sudbine nestalih osoba i pitanje državne granice, istaknuo je Zekanović podsjetivši da Srbija nikada nije priznala odgovornost za agresiju na Hrvatsku niti je platila ratnu odštetu. Razmišljamo suverenistički.”

Komentari