Plenković i Lavrov razmijenjenili mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi; Predsjednik vlade pozvao ruskog premijera u Hrvatsku

sergej lavrov i andrej plenković/Patrik Macek/PIXSELL

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je u posjetu Hrvatskoj. Nakon što se jutros sastao s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, stigao je u Banske dvore na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem, nakon kojega će se sastati i s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

“Razgovor je potvrdio dobre bilateralne odnose i gospodarsku suradnju Hrvatske i Rusije. Razmijenjena su mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi, globalnim temama te daljnjoj borbi protiv Covida-19”, objavili su iz Vlade.

Dalje se navodi kako je istaknuta važnost turizma u hrvatsko-ruskim odnosima, gdje se očekuje dodatni zamah nakon završetka pandemije Covid-19. Izražena je obostrana želja za nastavkom bilateralnog dijaloga.

Predsjednik Vlade pozvao je ruskog premijera Mihaila Mišustina da posjeti Hrvatsku.



Nakon sastanka s ministrom Grlićem Radmanom, Lavrov je, među ostalim, kazao kako se nada da će iduće godina početi gospodarska i tehnička suradnja.

Premijer Andrej Plenković danas je, kako je i bilo najavljeno, izašao iz samoizolacije. U samoizolaciji je u dogovoru s liječnicima ostao duže jer je imao respiratorne probleme uzrokovane zarazom covidom-19.

“Pričali smo i o situaciji na Zapadnom Balkanu, prije svega o situaciji u BiH. Imamo iste ciljeve, prije svega poštivanje Daytonskog sporazuma”, rekao je Lavrov i dodao da je bilo riječi i o kosovskom problemu i problemu srpskih općina na Kosovu.

Dotakli smo i odnose teme odnosa Rusije i EU-a. Konstatirali smo da, nažalost, EU nije spremna za baš normalne odnose s našom zemljom, ali ipak imamo dosta dobre, konstruktivne odnose s Republikom Hrvatskom”, rekao je Lavrov.

Komentari