Plenković: Dužnosnici će se cijepiti kasnije. Prvu dozu cjepiva namijenili smo za starije, zdravstvene radnike i zaposlene u socijalnim ustanovama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je na Božić nadu da ćemo u idućim tjednima i mjesecima te s cjepivom koje u Hrvatsku dolazi sutra, uspjeti premostiti probleme koje smo imali u 2020. godini, a misli da će se, u dogledno vrijeme, cijepiti velika većina građana.

“Ovo je vrijeme kada unatoč pandemiji koronavirusa nastojimo provesti vrijeme s najbližima. U mislima smo s onim hrvatskim obiteljima koje su izgubile svoje najmilije zbog globalne pošasti s kojom smo suočeni tijekom cijele 2020.”, poručio je premijer Plenković nakon božićne mise u zagrebačkoj katedrali.

Čestitavši Božić, izrazio je nadu da ćemo u tjednima i mjesecima koje dolaze, i uz cjepivo koje sutra dolazi u Hrvatsku, uspjeti premostiti sve probleme s kojima smo se suočavali u 2020. godini.

Simboličnu tranšu cjepiva namijenili najpotrebitijima

Hrvatska prvu, simboličnu dozu cjepiva koje dolazi u Hrvatsku, namijenila je onima kojima je to najpotrebnije – starijima, zdravstvenim radnicima i zaposlenima u socijalnim ustanovama, a ne na senzibiliziranje javnosti cijepljenjem političara, odgovorio je novinarima.



“Odlučili smo da prva tura cjepiva ne bude namijenjena za senzibiliziranje šire javnosti sa simboličkim cijepljenjem dužnosnika, nego je ovo poruka da moramo iskoristiti cjepiva baš tamo gdje će cjepivo spriječiti bolesti”, poručio je dodavši da će se dužnosnici cijepiti kasnije.

Unatoč tome što zasad određeni broj građana izražava skepsu prema cjepivu i izjavljuje da se ne želi cijepiti, predsjednik Vlade misli kako će se u dogledno vrijeme cijepiti velika većina građana.

“Mi smo, što se tiče dileme, obvezno ili dobrovoljno cijepljenje, tu dilemu razriješili – bit će dobrovoljno. Sada je na svima nama, prije svega tu očekujem potporu i znanstvene zajednice, da pojasnimo našim građanima korist cjepiva. Većina nas je cijepljena kao djeca i imuni smo na pošasti koje su ranije generacije skupo koštale. Iz te komotne pozicije, gdje uopće nismo navikli na ovakvu vrstu bolesti, mislim da moramo vrlo racionalno pristupiti ovoj situaciji”, poručio je Plenković.

Naručili dovoljno 

Dodao je da je Hrvatska naručila dovoljno cjepiva, 5,9 milijuna doza od čega se može cijepiti gotovo tri milijuna Hrvata, te smatra da će to biti dovoljno za sve one koji se žele cijepiti.

Upitan je li se na božićnoj misi u katedrali, u kojoj je bilo i zbornog pjevanja, poštivale epidemiološke mjere, Plenković je kazao da misli da je sve bilo u okvirima, dodavši da je njegova nazočnost u katedrali simbolična.

“Biti danas u katedrali je u ovoj godini je jedna simbolična poruka, katedrala je oštećena u poruku pa je to poruka želje da je, kao i cijeli grad, obnovimo, i poruka gdje su vjernici danas došli na mise diljem Hrvatske u okviru onih epidemioloških preporuka koje su dane”, poručio je Plenković.

Komentari