Plenković: Cijepio bih se cjepivom AstraZeneca

screenshot

Premijer Andrej Plenković komentirao je distribuciju cjepiva i cijepljenje AstraZenecom.

Rekao je da bi se cijepio cjepivom AstraZenece. “Kada dođe red na moje cijepljenje spreman sam se cijepiti bilo kojim cjepivom koje bude dostupno”.

Osvrnuo se i na izjavu austrijskog kancelara Sebastian Kurza o raspodjeli cjepiva.

“Mi smo u tom procesu išli logikom koja je u tom trenutku nazirala se da će AstraZeneca biti prva koja će završiti cjepivo. Naručili smo 2,7 milijuna doza”, rekao je nakon posjeta izložbe ‘Nastavit će se …Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj’ u Muzeju za suvremenu umjetnost.



Dodao je kako se tada vjerovalo da će ta dinamika biti takva, no u međuvremenu je bilo promjena i sad smo na 8,7 milijuna naručenih cjepiva. Istaknuo je da je stalno u kontaktu s Kurzom i ostalim europskim kolegama.

Objasnio je kako je za sporost isporuke kriva sporost u proizvodnji. “Ne bih rekao da smo zakinuti, nego nam sad dolazi proporcionalno koliko su farmaceutske tvrtke spremne proizvesti”.

Kaže da Kurz nije izrazio zabrinutost samo za Hrvatsku nego i ostale zemlje.

komentirao je I izbor za predsjednika Vrhovnog suda. “Imena koja se trenutno spominju trenutno su nekandidati”.

Premijer odbija tezu o prepucavanju s predsjednikom republike Zoranom Milanovićem. “Čekam novu situaciju. Ova situacija kakva je trenutno ne postoji”.

Komentirao je i Miroslava Škoru te da mu nije jasno što želi jer je htio biti gradonačelnik Osijeka, a sad Zagreba, prenosi Dnevnik.hr. 

Nazvao je Domovinski pokret blijedom kopijom HDZ-a. “Ja ne volim kopije, a naročito ne blijede kopije”.

Osvrnuo se i na HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Davora Filipovića koji je u petak nenajavljen došao u zagrebačku školu pa mu je ravnateljica zvala policiju. Kaže da i drugi kandidati idu pred škole, ali nije zamijetio takvu reakciju. Smatra da je Filipović kvalitetan kandidat.

Komentari