Plenković: Bez obzira što neki šarlatani mantraju o tajmingu, uhićenja potvrđuju da nema pritisaka niti privilegiranih

Ilustracija Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada na sjednici donosi odluku o ublažavanju posljedica velikog nevremena na području Požege i okolice.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru rekao je da je danas osam godina članstva u EU. “U tom kontekstu održana je sjednica Vijeća za uvođenje eura”.

“Što se tiče pandemije, Hrvatska je prema podacima ECDC-a u zelenom, što je dobro za našu turističku sezonu i naš imidž kao turističke destinacije”, istaknuo je.

Dodao je kako je bitno da što više građana koristi COVID digitalnu potvrdu.



“Nije dobro što ima nekoliko lokalnih COVID žarišta gdje se nisu poštivale mjere. Oštro ćemo sankcionirati svaki takav kiks”. Naveo je da je cijepljeno oko 40 posto građana i apelirao na sve da se cijepe.

“S obzirom da Hrvatska trenutno ima jako puno neutrošenih doza, odlučili smo donirati 310.000 doza. Limitirani smo skladištenjem. 210.000 doza ide u BiH”, rekao je i dodao da će po 20.000 doza biti donirano u još pet zemalja.

Očuvanja radnih mjesta

“Važna tema su potpore za očuvanje radnih mjesta. U proteklih godinu dana smo imali cilj očuvati radna mjesta. Za to je izdvojeno 11,7 milijardi kuna, kad se tome pridodaju doprinosi koji su oprošteni, to je 17 milijardi kuna za oko 120 tisuća poslodavaca, odnosno 700.000 radnika”, rekao je.

Dodao je da je osiguranika danas više 56.000 nego lani.

“Broj nezaposlenih je u ovom trenutku manji za 8500 ljudi nego prije pandemije. Očuvali smo radna mjesta i došli u poziciju da je prosječna neto plaća viša od 7000 kuna”.

Naveo je kako se sada prelazi u fazu kreiranja novih radnih mjesta.

“To podrazumijeva da od srpnja završavamo s horizontalnim pristupom očuvanja radnih mjesta i prelazimo na prilagođeni pstup”, objasnio je i dodao kako će se ići u analiziranje privatnog sektora.

Pritom postoje i, kako je najavio, mjere za skraćeno radno vrijeme koje će i dalje biti dostupne onima koji ih budu trebali”.

Dodao je da će u dogovoru sa Stožerom i HZZ-om nastojati povezati daljnje potpore s procesom cijepljenja.

Plenković navodi da će Vlada i dalje pomagati privatnom sektoru u djelatnostima u kojima je smanjen opseg rada. “Od srpnja ćemo stvari sagledati na način koji je prilagođen novim okolnostima”, istaknuo je.

Obnova na Banovini

“Uskoro će biti uplaćen avans za potres na Banovini u iznosu od 40 milijuna eura. Iz Fonda solidarnosti za potrese na Banovini i u Zagrebu dobit ćemo milijardu eura”, rekao je.

Dodao je da će donijeti niz odluka o potporama, prije svega u poljoprivredi jer su štete velike. “Ukupan iznos potpora bit će veći od 50 milijuna kuna za Požeško-slavonsku županiju”.

Uhićenja i izvješće USKOK-a

“Ovo je još jedan dokaz da USKOK i policija vode aktivnu i konkretnu borbu protiv korupcije. Slučajeva je više nego prije. Bez obzira što neki šarlatani mantraju o tajmingu, uhićenja potvrđuju da nema pritisaka niti privilegiranih, te da stranačke iskaznice, obiteljski kontakti i ostalo nemaju veze s tim”, tvrdi.

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku o ublažavanju posljedica nevremena koje je pogodilo Požegu i okolicu. Na dnevnom je redu odluka o pomoći poljoprivrednicima te sanaciji škola, sudova i vojarne. Donijet će i odluku o projektima obrane od poplava na tom području.

Bit će iznesene informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i potres te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju, kao i nekoliko odluka vezanih za pomoć gospodarstvu uslijed pandemije COVID-19.

Vlada će raspravljati i o potporama male vrijednosti za pomoć pogođenim djelatnostima iz prometnog sektora, turističkog te industrije kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed pandemije.

Komentari