Plenković: Bez obzira na pandemiju i razorne potrese, Hrvatska je očuvala čvrstu financijsku reputaciju

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kako je utjecala pandemija na geopolitičke odnose i globalnu ekonomiju bila je središnja tema 14. međunarodne konferencije Dubrovnik Forum 2021. Osim toga, sudionici su razgovarali i o stanju u jugoistočnoj Europi odnosno izlasku te regije iz političke karantene. Tema je bila i razvoj srednje i istočne Europe zahvaljujući inicijativi Tri mora i Kina + 17.

“Pogođena pandemijom i razornim potresima, Hrvatska je očuvala čvrstu financijsku reputaciju, ona uči kako izdržati pritisak i povući znatne financijske resurse kako bi građanima osigurala pravi razvoj koji ide u dva smjera: pridruženju schengenskoj zoni tijekom sljedeće godine te da početkom 2023. budemo potpuno spremni i ispunimo sve kriterije za ulazak u eurozonu”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom govoru.

Naglasio je kako je Europska komisija (EK)  dala “zeleno svjetlo” za hrvatski Nacionalni plan za oporavak i otpornost vrijedan 6,3 milijarde eura.

Prema mišljenju EK, taj bi plan mogao povećati bruto domaći proizvod (BDP) 2,9 posto i stvoriti 21 tisuću novih radnih mjesta do 2026. godine, piše Večernji list.



Komentari