PAZITE SE PRIJEVARA Stručnjaci upozoravaju: Pi Coin nije kriptovaluta, nego klasična piramidalna shema za skupljanje osobnih podataka

Twitter

Udruga za Blockchain i kriptovalute – UBIK, oglasila se upozorenjem vezano uz Pi Coin, koji su okarakterizirali kao klasičnu piramidalnu shemu.

U nastavku prenosimo UBIK-ovo upozorenje koje je napisao član Upravnog odbora dr. Ivan Voras:

“PI nije kriptovaluta, već se samo reklamira kao takva. Pi je socijalna piramida za skupljanje osobnih podataka.

Kriptovalute ne zahtijevaju korištenje jedne jedine aplikacije kojom se može koristiti nego su bazirane na otvorenim standardima. Ne zahtijevaju unos osobnih podataka, ne drže korisničke račune na centraliziranim serverima niti postoji ikakva korist od “vabljenja” novih korisnika putem “referal” sustava (tj. izgradnje piramide).



PI se lažno oglašava kao kriptovaluta, njegovim autorima nije problem na taj način dezinformirati svoje korisnike, i iako ne traži ulaganja novca, danas su osobne informacije iznimno popularan način monetizacije. No, bez kriptovalute u pozadini, u najboljem slučaju PI može biti samo uspješna viralna marketinška kampanja”, stoji u priopćenju.

Drugi član Upravnog odbora UBIK-a Bruno Škvorc napisao je i detaljnu analizu u kojoj se ističe razlika između PI-ja i kriptovaluta. Između ostalog, u analizi je kritizirao mobilno rudarenje koje koristi MinePi aplikacija, koje je ističe kao energetski nezahtjevno zbog čega ga svatko može raditi na svom mobilnom uređaju. Škvorc upozorava kako je tajna nezahtjevnosti nije u tome što su organizatori geniji kriptografije i stručnjaci za algoritme, već zato jer navedena aplikacija ništa ne radi.

UBIK-ovo upozorenje na rizike koje donosi Pi došlo je u istom danu u kojem je Jutarnji list promovirao tu valutu u nestručnom tekstu.

Komentari