Petek o problemu s vodovodom: Gubimo sto tisuća eura dnevno! Ovo je zadnji Bandićev mandat

Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek poručio je da prijedlogu Zakona o obnovi Zagreba i okolice nedostaje socijalna ravnoteža, ali i dodatni ciljevi obnove poput protupožarne sigurnosti i pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

“Zakon treba biti cjelovit, smatram da mu nedostaje socijalna ravnoteža. Prema sadašnjem prijedlogu i oni koji imaju pet stanova ili pet kuća kuće dobit će za svih pet stanova i kuća novac za obnovu”, rekao je Petek u utorak na konferenciji za medije.

To bi trebalo regulirati s imovinskim cenzusom i revidirati omjer financiranja obnove koji je određen – 60 posto država, 20 posto grad, 20 posto vlasnik, i za one koji nisu imućni napraviti drugačiji okvir, smatra Petek.

U prijedlogu Zakona posebno mu nedostaju dodatni ciljevi prilikom same obnove. Zakon se najviše fokusirao na statiku kako bi se objekti dodatno osigurali prema europskim standardima, ali Petek smatra da bi posebnu pažnju trebao posvetiti protupožarnoj sigurnosti, higijeni, zdravlju, pristupačnosti za osobe s invaliditetom, zaštiti od buke te održivosti prirodnih izvora energije.



“Nažalost toga nema tako da se ova obnova neće moći iskoristiti u potpunosti kako bi unaprijedili kvalitetu života te naše zgrade i objekte javne namjene. Sada kada to radimo, pitanje je kada ćemo ponovno obnavljati te iste objekte, poručio je Petek.

Dodao je i da je građane zaprepastilo da se Zakon neće usvojiti na ovoj sjednici Sabora, već nakon dva čitanja, odnosno krajem kolovoza ili početkom rujna zbog čega obnova ne može početi niti četiri mjeseca nakon potresa.

Nismo uložili u vodovod, gubimo 100 tisuća eura dnevno

Vezano za 300 milijuna eura obveznica Zagrebačkog holdinga koje je u srpnju 2007. plasirao u Londonu kako bi se obnovila vodovodna mreža, Petek je rekao da je postojao plan za obnovu infrastrukture, ali da je zapravo samo manji dio utrošen u tu svrhu.

“Da se tada uložilo u infrastrukturu, mi sada ne bismo imali tolike probleme s odvodom. Nažalost, kada se dogode izvanredne situacije kao što su poplava i potres, onda tek vidimo koliko se loše upravlja gradom, koliko se nedovoljno investira u održavanje i unaprjeđenje sustava”, poručio je Petek.

Prema izvještaju investicija Holdinga kojeg je dobio, vidi se da se u sustav vodoopskrbe i odvodnje utrošilo samo desetak posto investicija tijekom 2007., 2008. i 2009. godine. Dodao je da će se svatko složiti da se dio novca i trebao iskoristiti u, kao što je navedeno, investicije za škole, vrtiće, socijalnu rehabilitaciju, novi bazen, pripremu projekta, izgradnju stambenih naselja, ali i podsjetio da se dnevno gubi 100.000 eura zbog 50 posto gubitaka vode, dodatnog napumpavanja vode u spremnike te potrošnje energije.

Dio novca utrošen je i na gradski prijevoz, investicijsko održavanje vezano za sustav gospodarenja otpadom te skladišni sustav i poslovne prostore.

Ponudit ćemo rješenja za gradske probleme

Petek je najavio da će Klub nezavisnih zastupnika u zadnjoj godini mandata Gradske skupštine ponuditi nekoliko rješenja vezano za bolje upravljanje Gradom, poput problema javnog prijevoza i prijevoza, predstaviti ljude koji će biti sposobni ta rješenja provesti te se tako pokušati predstaviti biračima u sljedećem periodu. Prezentirat će nezavisnu platformu koja će okupiti stručnjake, nezavisne zastupnike, vijećnike i ostale.

“Nakon vjerojatnog odlaska Milana Bandića bit će vrlo važno doći s kvalitetnom ekipom koja će moći ovladati sustavom, koja će s njime moći kvalitetnije upravljati. Ono što je gradonačelnik ostvario, što je propustio ostvariti trebat će nadoknaditi u sljedećem periodu”, poručio je.

Dodao je da Bandića ne treba podcijeniti jer je već mnogo puta loše prošao na državnim izborima, no ne toliko kao sada. S druge strane, navodi, razvijaju se i sudski procesi za moguću pronevjeru gradskog novca, a tu su i događaji koji su pogodili Zagreb ove godine.

“Takve situacije su ogolile kako se loše upravlja gradom i da su prioriteti trebali biti drugačiji. Vjerujem da će sve više građana uvidjeti da je gradonačelnik loše upravljao našim novcem i imovinom i da će pronaći opciju za koju će smatrati da će to činiti bolje i efikasnije”, poručio je Petek, izrazivši uvjerenje da je ovo zadnji Bandićev mandat.

Vezano za njegovu moguću kandidaturu za gradonačelnika, rekao je da će nakon predstavljanja platforme i programa te razgovora s potencijalnim partnerima i građanima odnijeti odluku o tome. “Smatram da sam spreman, da sam proučio ovaj sustav, stekao određeno iskustvo djelujući u Skupštini i prije, tako da to jest plan. Hoće li se on realizirati, vidjet ćemo u sljedećem periodu”, zaključio je Petek.

Komentari