Peović: Radnička fronta neće se pojaviti u Kninu jer se ta proslava koristila za huškačke poruke

Facebook

Katarina Peović, saborska zastupnica zeleno-lijevog bloka iz redova Radničke fronte  komentirala je aktualna politička zbivanja, kako gleda na sukob premijera Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića te što misli o dogovoru HDZ-a i SDSS-a po pitanju odlaska na proslavu Oluje u Kninu.

“”Pozdravljamo svako prevladavanje nacionalizma, no takva obilježavanja se često koriste za nacionalističko huškanje, to smo kritizirali. Dvije trgovkinje koje rade za malu plaču, ako ih se uvjeri da je problem da je jedna Hrvatica druga Srpkinja, klasne nejednakosti se stavljaju pod tepih. Naša je zadaća da objasnimo zašto su te podjele nepotrebne i da shvate koliko nam je problem elita koja nas obespravljuje”, rekla je Peović i dodala kako bi više voljela da se slavi mirna reintegracija Slavonije.

Poruke mira

“Pozdravljam da se šalju poruke mira i koje nam omogućavaju da smirimo nacionalističke strasti, tada ćemo moći realno sagledati prošlost, rat je velikim dijelom bio uvjetovan ekonomski, Tuđmanu i Miloševiću su koristile nacionalističke strasti, ne bi došlo do takve pljačke da nismo imali potpirivanje tih sukoba”.

Peović kaže, Radnička fronta neće se pojaviti u Kninu jer se do prošle godina ta proslava koristila za huškačke poruke, ako se to promijenili, pozdravit će tu gestu. SDSS i HDZ tamo trebaju biti zajedno, a HDZ treba ići u Grubore.


Protekle je dane obilježio verbalni sukob predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

“Čini mi se da oni izvode nekakav performans, nema tu sadržaja u sukobu. Kada bi netko od njih stajao na strani obespravljene većine, pozdravila bi sukob, ovo je riječ o protokolarnom nadmudrivanju”, ocijenila je Peović.

Komentirala je i tenziju koja se stvorila između Radničke fronte i poduzetnika.

“Ne znam što je isprovociralo Bujasa da kaže da iz mojih usta izlazi mržnja prema poduzetnicima, uvijek govorimo da je riječ o problemu okoštale strukture, većina ekonomije je na leđima malih i srednjih poduzetnika. Stalno upozoravamo da je u Njemačkoj drugačije, mali i srednji se nadovezuju na velike poslovne sustave. Udruga koju spominjete radikalno i huškački pristupa našim politikama iz osobnog interesa, tu nema osobne razine, vjerojatno su ljuti zbog nekih raskrinkavanja koja smo poduzeli da pokažemo koliko se mali, sitni duhovi bore za vlastite interese”, rekla je Peović.

Slučaj Meggle

Mnoge prognoze kažu da nas čeka teška jesen, Peović kaže, već znaju za brojne probleme radnika.

“Čujemo da već postoje pritisci da se smanje plaće i da se ide u mijenjanje Zakona o radu, opet će se pokušati smanjiti radnička prava, stajat ćemo na strani radnika, bojimo se da se po ovoj privrednoj strukturi neće moći pokrenuti privredna djelatnost da se sredstva iz EU usmjere u privredne djelatnosti koje bi mogle proizvesti višu dodanu vrijednost, već ćemo se usmjeriti na uslužne djelatnosti s niskom dodanom vrijednosti. Prošle godine Hrvatska je bila jedna od zemalja u Europi s najvećim padom industrijske proizvodnje, ugasio se Uljanik.

Naš je savjet u slučaju Megglea da je država trebala biti ta koja treba otkupiti tehnologiju i pogone Megglea te da bi radnici sudjelovali u suupravljanju, Imamo odlazak duhanske industrije, radnici Kraša javljaju da su u nepovoljnoj situaciji, gašenje Atlasa u Dubrovniku, to su situacije u kojima bi naša Vlada trebala intervenirati. Često mi se čini da je čak i vladajućima jasno ono što mi govorimo i da u ovom okviru ne možemo doći do konvergencije o kojoj se govori, vladajući misle da su odstupanja od tržišne utakmice nemoguća”.

Zakon o obnovi Zagreba i okolice

Što se Zakona o obnovi Grada Zagreba tiče, Peović je u Saboru postavila pitanje dohodovnog cenzusa, odnosno mogućnost da oni koji su siromašni budu oslobođeni i tih 20 posto.

“Plenković je obećao da će u novu verziju zakona uključiti taj kriterij. Tako bi se onima koji nemaju za obnovu pomoglo i time ćemo zadužno pravo maknuti kao problem. Zastupnik Dario Zurovac je u Saboru postavio okvir koji je mnoge šokirao, govore da su ljevičari radikalni, a ovo je ekstremni centar čija je pozicija da bi svi trebali biti mali poduzetnici vlastite sudbine i da oni koji nekretninu nisu zaštitili nemaju prava. Oni stoje na strani i nekretninskih mešetara koji bi profitirali”.

Za kraj, osvrnula se na slučaj zastupnice Karoline Vidović Krišto koja u Saboru odbija nositi masku.

“To nije kolegijalno, solidarno prema njih 150 koji masku nose, to je opet politički show koji ne koristi većini ljudi u Hrvatskoj. Treba nositi maske. Voljela bih da odluke Stožera budu vođene epidmiološkim mjerama, a ne politički uvjetovane, takve bismo preporuke slijedili. Stožer se kompromitirao na niz načina, problem je da Stožer stalno pokazuje da se koristi u političku svrhu. Ne možemo epidemiološke mjere dovoditi u pitanje, nošenje maski je važno”, rekla je Peović za N1.

Komentari