Penava: Plenković se izbjegava suočiti s činjenicom da Srbija izbjegava odgovornost za agresiju iz ’91.

Prof.dr.sc. Milan Vrkljan, predsjednik kluba Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije na temu Zašto je zdravstvo u RH kronični gubitaš i koja su rješenja za ozdravljenje zdravstva.

“Nema strategije niti vizije. Prave liste čekanja počela su za vrijeme SDP-a. Danas, nakon 10 godina još uvijek stoji njihov program, napisan na 300 stranica, izgledao je kao vrlo vrijedan. Međutim, kroz 4 godine ništa nije napravljeno. Vlada HDZ-a je prošlu godinu planirala u bolnički zdravstveni sustav uložiti 9 mlrd kuna, a u novom program se planirano nešto manje od 10 mlrd. To je potpuno krivi smjer. Hrvatsko zdravstvo ima 6000 liječnika i treba jačati sustave. Ovdje se sredstva usmjeravaju u krivom smjeru. Svjetska bolnica je poručila da se mora smanjivati broj ležećih postelja i da se naprave dnevne bolnice. Mi po tom pitanju nismo ništa napravili.

HZZO u zadnjih godina nije napravio niti jedan iskorak u praćenju ishoda liječenja. HZZO ne može ni planirati ni realizirati zdravstveni sustav. Tri KBC-a u Zagrebu godišnje prave 500 milijuna duga! U ovih 10 godina i lijeve i desne politike niti jedan ravnatelj nije otišao s mjesta ravnatelja jer svaki mjesec pravi 10 milijuna kuna dodatnog duga.

Zdravstveni sustav je devastiran kadrovski, financijski i u svakom drugom obliku”, poručio je Vrkljan pa predložio moguća rješenja.



“KBC moraju biti centri zbrinjavanja unutar te regije. Sve bolnice moraju biti u jedinstvenom sustavu koje će biti mentorirane od nadležnog KBC. U općem sustavu želimo imenovati medicinske ravnatelje da se ne događa da pacijent dobije uputnicu i luta po Hrvatskoj dok ne riješi svoj problem. Želimo da pacijent bude u centru zbivanja i da postoji sustav koji komuniciran sa sebi nadređenim sustavom koji mentorirati ostale.

Nikada nisam čuo iz Mađarske i Češke da pacijenti godinama čekaju godinama na pretragu. To je zato što sustav nije koordiniran”, dodao je.

“Kad pitate mladog liječnika zašto odlaze, nitko ne odlazi zbog male plaće, a plaća im je 7000 kn pa procijenite je li to malo ili puno, nego jer nisu prepoznati od sustava. Kad se na medicinskom fakultetu raspisuje natječaj za kumulativno zaposlenje, oni imaju 25 godina i ostaju tamo do mirovine. To nema niti u jednoj drugoj zemlji. Ako ejdnom ne uspijete, nikada u životu nećete. DP je protiv toga da netko tko ima privatno polikliniku ili bolnicu može biti šef Zavoda. To nigdje u svijetu nema. Hoćemo da se s takvim liječnicima sklope ugovori na maksimalno četiri sata. Pun nam je Zagreb o privatnim klinikama, a bolnički sustav propada”, zaključio je Vrkljan.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava čestitao je vjernicima islamske vjeroispovjesti Bajram.

“Svaka žrtva je žrtva i svaka zaslužuje pijetet i poštovanje. Međutim, na tragu ovog sramotnog dogovora SDDS- HDZ, Plenković-Pupovac, nama je to neprihvatljivo i mislim da je riječ o izdaji nacionalnih interesa i povjerenja hrvatskog naroda i birača.

Kad govorimo o izjednačavanju Oluje kao oslobodilačke akcije i pojedinačnih zločina u Gruborama, prvi element izdaje je da se izjednačava fašistički režim pod Miloševićem u ostvarivanju plana Velike Srbije. Radilo se o sustavnom činjenju zločina. S druge strane radi se o pojedinačnim zločinima na koje Hrvatska nije mogla utjecati, a naša je zadaća procesuirati odgovorne.

Koalicija HDZ-a i SDSS-a u isti rang je stavila oslobodilačku akciju Oluju i bezumni čin u kojemu je ubijeno pet nevinih ljudi.

Upravo ovaj potez ispunjenje je od jednog ciljeva Memuranduma 2. koji je detektira kao pokušaj izjednačavanja krivnje i umanjenje srpske odgovornosti.

Plenković se izbjegava suočiti s činjenicom da društvo u Srbiji izbjegava odgovornost za događaje iz 91′. Izbjegavaju odgovornost za agresiju u Hrvatskoj i BiH. Plenković je rekao da su to njihove stvari i neka oni vode brigu o tome. Ali ta ista država je legalizirala četnički pokret, fotografije Draže Mihajlovića se smatraju normalnim, a naša tzv. proeuropska politika odbija to vidjeti.

Vlada Andreja Plenkovića ništa nije poduzela za osudu zločina JNA. Vidjet ćete ih u ulozi sponzora EPK Rijeke gdje sponzoriraju obilježje bivše države. Nalaze financije za filmove o Dajani Budisavljević, a novca za filmove o Škabrnji, Blagi Zadri itd. nema”, poručio je Ivan Penava.

Komentari