Penava: Naša koalicija koja se ne sastoji od velikih stranaka porazila je sve velike sustave, velikom prednošću

Ivan Penava koji u drugi krug izbora za Vukovar ulazi s 44 posto glasova protiv  HDZ-ovog Nikole Mažara, koji ima 25 posto birača, komentirao je rezultate lokalnih izbora. 

“Naravno da bih volio da smo priču završili jučer i da danas nastavljamo s radom neopterećeni izborima, ali bilo bi neskromno izraziti nezadovoljstvo rezultatom izbora”, rekao je u Studiju 4 HRT-a. 

Naglasio je kako je dominantna i njihova pobjeda za Gradsko vijeće od 42 posto, u odnosu na drugu listu koja ima 21 posto. “Naša koalicija koja se ne sastoji od velikih stranaka praktično je porazila sve velike sustave, velikom prednošću”.

Naveo je kako je na izborima 2017. kad je nastupao kao član HDZ-a imao potporu od gotovo 62 posto, ali i naglasio da je HDZ na jučerašnjim izborima doživio pravi debakl.



“Rezultat tumačim i sloganom kampanje ‘Vukovar zna zašto’. Mi smo u Gradu kroz sedam godina demonstrirali odlučnost i borbenost, davanje sebe za Grad bez obzira na vlastitu stolicu i što bi mogao reći Zagreb. Ovaj rezultat na vagu stavlja mene i partnere s jedne strane, a s druge strane – sve druge. Jasno je što ljudi misle i od kojih politika očekuju bolju budućnost”.

Ponovio je kako je upravljanje Vukovarom delikatno obzirom na dubinu rana i količinu traume koja se tu događala. Međutim, dodao je, u fokus dolaze svakodnevni problemi i perspektiva grada.

Kampanju neće mijenjati. Pohvalio je sve političke opcije na izuzetnom pristupu i demokratskom ozračju u kampanji. Nada se da će tako biti i dalje.

“Vukovar nije ničiji, ali je i svačiji. Nitko ga ne smije svojatati, pa ni dužnosnici na nacionalnoj razini. Funkcionirat ćemo kao i do sada. Pohvaliti ih kad nešto dobro rade i kritizirati kad koriste Vukovar u populističke svrhe i daju obećanja koja nisu izvršili. Ovaj mi rezultat daje za pravo da nastavimo tim pravcem i povlačimo projekte za Vukovar”.

Osvrnuo se i na izborni rezultat SDP-a. Kaže kako veliki sustavi imaju sve manju potporu građana, a da je SDP doživio ‘neviđeni debakl’. Rezultatima u velikim gradovima, dodao je, ne može biti zadovoljan ni HDZ.

“Zbog nesređenosti sustava u našoj zemlji i nepostojanja strategije – lokalni političari trebaju se baviti gospodarstvom, privlačenjem investitora, što nije u njihovoj domeni niti imaju mehanizme za to. Kvalitetniji i bolji život svih građana trebao bi nam svima biti primarni zadatak. Ima za to u Hrvatskoj lijepih primjera. Na žalost, suprotni primjeri su dominantni zbog čega je i percepcija političara takva kakva jest”, zaključio je.

Komentari