Pavao Miljavac o 25. obljetnici Oluje: Vrijeme je da se počne stavljati točka na ono što se dogodilo

Predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljevac za RTL komentirao je 25 obljetnicu Vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’. 

Komentirao je odlazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin i Tomislava Medveda u Grubore.

“To se trebalo dogoditi prije ili kasnije, moglo se dogoditi za 50 godina ili u idućih 30 godina, ali to je iskorak. Vjerujem u dobre namjere i potpredsjednika Miloševića. Isto tako, vrijeme je da se počne stavljati točka na ono što se dogodilo. U povijesti su ratovale moćne države pa su sad saveznice. Sigurno da ono što se dogodilo ne treba zaboraviti, ali život ide dalje, moramo živjeti. Konačno, Srbi u Hrvatskoj moraju shvatiti da je ovo njihova država, imaju i potpredsjednika. Spuštanje tenzija ide u korist svima. Ne bih povlačio paralelu između Grubora i same proslave Oluje.”

Na pitanje novinara da komentira činjenicu da će odlikovanja brigadama HVO-a, koje nije htjela uručiti Kolinda Grabar-Kitarović sad uručiti predsjednik Zoran Milanović, rekao je kako je to sigurno  jedno priznanje i samom dijelu tih postrojbi, koje su bile u potpori operaciji pa se na taj način može smatrati da su doprinijele pobjedi.



“Kao što je Đuro Dečak dobio odlikovanje jer je bio u operaciji Zid. Nitko tad nije znao da Srbija neće reagirati i bili su u potpunoj obrambenoj operaciji, ljudi to zaboravljaju i to treba podsjetiti. Da nije bilo cijele Hrvatske, da se nije cijela borila… Vezale su se snage.”

Predsjednik će dodijeliti odličja umirovljenim generalima, među njima Krstičeviću i Kotromanoviću. Kako to da se to događa tek ove godine? Ili se čekala 25. godišnjica?

“Za svaku se okruglu godišnjicu dodijeli malo više. Time se skreće pozornost na obljetnicu. Ima još zapovjednika koji će u idućem periodu biti odlikovani i s time će završiti jer to odličje jedno je od najviših u vojnoj hijerarhiji”, zaključio je Pavao Miljavac.

Komentari