Otvoreno o klimatskim promjenama: ‘Vlada u 4 godine mandata nema niti jedan konkretan potez glede okoliša’

HRT

Klimatske promjene rastuća su prijetnja u 21. stoljeću i izazov za čovječanstvo, a o tome se govorilo i u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

“Imali smo niz ozbiljnih tema. Imao sam razgovor s aktivisticom gospođicom Thunberg, čitav niz zaključaka, rasprava koje smo vodili na razini Vijeća. Što se tiče primjedbi zastupnice Taritaš, moji su suradnici bili u Saboru, siguran sam da su dobro odradili svoj posao”, komentirao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić jučerašnje Vijeće za zaštitu okoliša EU-a.

Strategija je stručno napravljena

“Pitanje je li ta strategija izrađena da se primjenjuje ili da Hrvatska deklaratorno odradi svoj posao. Treba odraditi rješavanje klimatskih promjena. Ugljični razvoj Hrvatske je ključan za razvoj i proizvodnju Hrvatske, a ona čuči u ladicama. Imamo ogromne prilike za razvoj poduzeća, industrije, koju treba transformirati s tim europskim sredstvima. Vlada u 4 godine mandata nema niti jedan konkretan potez glede okoliša”, istaknuo je Mihael Zmajlović.

Zmajlović o onečišćenju Zrmanje: Posljedice su nesagledive, štete koje se ne mogu mjeriti novcem



Treba spriječiti daljnje negativne klimatske učinke

Tomislav Ćorić smatra kako strategija detektira uzroke i posljedice na čitav niz segmenata hrvatskog gospodarstva i društva od segmenta poljoprivrede, aquaculture, prostornog planiranja, zdravlja, na koje klimatske promjene ostavljaju trag.

“Treba raditi na tome da se spriječe daljnji klimatski negativni učinci, potrebno je učiniti ulaganja u sljedećem 20-godišnjem razdoblju. Svaki novi iskorak i megavat energije znači poboljšanje stanja. Radi se i na niskougljičnoj strategiji, na tome rade ljudi koji nisu po političkoj liniji nego stručnosti. U području gospodarenja otpadom, donijeli smo zakon o gospodarenju otpada koji je donesen 2017. godine. Sve ono što je učinjeno u području infrastrukture to je učinjeno u posljednje 4 godine. Načet je ekološki sustav i cijeli svijet mora reagirati. Thunberg radi ekološki aktivizam i pritisak na međunarodne vlade svojim klimatskim aktivnostima. Šteta u turizmu će biti, zbog klimatskih promjena. Ovaj strateški dokument je napravljen za sljedećih 20-50 godina. Nužno je ići kroz europska financiranja u nove projekte. Zagovaramo novi zeleni smjer.”

Strategija je donesena slučajno

“Ministar će moći reći da je ispunjen cilj. A događa se zapravo-ništa! Govori se o akcijskim planovima, a nitko ne gleda da se troši krivo. Isti otpad se odvozi 100 km dalje nego treba. Ministar Ćorić toga nije svjestan. Tek se 2019. godine raspisao natječaj za sortirnice i kompostane. Kompostane daju koristi koje potiče Thunberg. Kompostiranje se ne provodi jer se stavljaju administrativne stvari na prvo mjesto”, naglasio je Slaven Dobrović.

Dobrović: Troše se stotine milijuna za klijentelističke projekte koji ne udovoljavaju ciljevima

Mihael Zmajlović pojasnio je da sve što se učini u Hrvatskoj, neće ništa riješiti globalno, no to ne znači da ništa ne poduzimamo.

“Globalne institucije moraju jačati, ako nastavimo s ovakvim postupanjima, katastrofa je neizbježna. Moramo koristiti industriju da poboljšamo uvjete i stvaranje novih radnih mjesta u državi”, smatra Zmajlović, a piše HRT.

Zmajlović za portal Otvoreno: Gospodarenje otpadom nije tema koja bi trebala biti točka prijepora između HDZ-a i SDP-a

Komentari