OTVORENO Ćorić: Zašto Hrvatska ne bi vratila INA-u u svoje okrilje; Grubišić: Bojim se političkih odluka

HRT

INA je visoko profitabilna kompanija i zašto je RH ne bi kao vertikalno integriranu kompaniju vratila pod svoje okrilje, zapitao se u emisiji Otvoreno Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike (HDZ)

Koliko vrijedi INA? Hoće li Vlada otkupiti pola kompanije od MOL-a? Može li to spasiti rafineriju u Sisku? Treba li na zalasku ere fosilnih goriva otkupljivati naftnu kompaniju? Kakva je energetska budućnost Hrvatske?

Gosti emisije Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala bili su Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike (HDZ), Branko Grčić, Restart koalicija (SDP), Davor Štern, naftni stručnjak i Andrej Grubišić, ekonomski analitičar.

“Ina ima perspektivu i pustimo politiku na stranu. Postavlja se pitanje zašto se INA ne bi vratila u hrvatske ruke”, rekao je ministar.


Prva procjena INE je bila 505 milijuna dolara, ali danas j,e kako kaže Ćorić, vrijednost drugačija.

Ministar govori kako je rafinerija u Sisku relikt koji je iz političkih razloga dugo trajao.

“Želim jasno poručiti svima da je u zadnjih 10 godina nekoliko desetaka rafinerija u EU je zatvoreno. Imajući to na umu, za potrebe INE, dva rafinerijska postrojenja su bila previše. Upravo stoga, donesena je poslovna odluka da se biznis u Sisku transformira i on ima perspektivu u biorafinerijskom postrojenju”, rekao je Ćorić.

Grčić: Sanader je potpisao ugovore kojima je prepustio INA-u Mađarima

Grčić je rekao kako je INA pometena lošim političkim odlukama.

“Ono što je trebalo biti partnerstvo države, INE i MOL-a pretvorilo se u klasično preuzimanje i to pod sumnjivim okolnostima i to urušava INU”, govori Grčić.

Ćorić je rekao kako su se u prošlosti dogodila mnoga “nečinjenja” što se tiče Ine u kojima je i Grčić bio podpredsjednik.

“Ja preuzimam potpunu odgovornost za sve što sam učinio u protekle dvije i pol godine. U kontekstu INE potpisan je ugovor s izvođačem u iznosu od 4 milijarde kuna i to je najveće ulaganje u industrijsko postrojenje u zadnjih 30 godina u RH”, naglasio je.

Grčić je rekao da kada se radi o arbitraži i tome kada je bivši premijer Sanader potpisao ugovore kojima je prepustio INU Mađarima, on je potpisao i ugovore o plinskom biznisu, koji je prisilio Hrvatsku da kompletan plinski biznis preuzme od INE i da otkupljuje plin od INE po tržišnoj vrijednosti.

Grubišić: Bojim se političkih odluka

Grubišić je naglasio kako je vrijednost INE 30-ak milijardi kuna za 100 posto vlasničkog kapitala, no ako se pogledaju podaci međunarodnih kompanija dolazi se do duplo manjih vrijednosti i dolazi se na vrijednost od milijardu eura.

Istaknuo je kako se boji političkih odluka.

“Tri su stvari ovdje problematične. Prva je velika želja da se INA kupi, druga je da se kupuje s tuđim novcem, a to su novci poreznih obveznika i treća je stvar da se osim što se troši tuđi novac, ne snose nikakve materijalne posljedice, rekao je i dodao kako politička odgovornost ni jedne stranke na vlasti nije dostatna, već je pitanje gdje su mojih 5 ili 10 tisuća kuna koje su bile potrebne i dan danas mi nije jasno gdje je moj benefit od toga”, rekao je Grubišić.

Komentari