OTVARANJE LOKALA OD PONEDJELJKA ‘Dišemo na škrge. Teško je doći do bilo kakvih službenih informacija’

Golf Caffe / Facebook

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku da ugostiteljski objekti prestaju s radom 19. ožujka kako bi se suzbilo širenje epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Zbog povoljne epidemiološke situacije počelo je popuštanje restriktivnih mjera kroz tri faze, a prva je započela 27. travnja.

Od ponedjeljka 11. svibnja ulazimo u treću fazu relaksacije mjera te će biti dozvoljen rad ugostiteljskih objekata. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je i preporuke kojih bi se trebalo u radu pridržavati kako se epidemija ne bi rasplamsala.

Kako bi provjerili jesu li ugostitelji spremni za otvaranje i kako komentiraju preporuke HZJZ-a, razgovarali smo s Nenadom Kvartučom, direktorom Golf-a, kafića u centru Zagreba.

“Lokal je bio zatvoren od 18. ožujka i od tog dana smo bez ikakvih prihoda. Dišemo na škrge. Otvaranje je u ponedjeljak, a radno vrijeme bit će od 7 do 23 sata. Što se tiče preporuka, najteže će biti provoditi tu stalnu dezinfekciju lokala te držanje rastojanja od 1,5, metar”, kaže Nenad.



NOVE UPUTE ZA UGOSTITELJE Bit će dozvoljen i rad u unutarnjim prostorijama, a ne samo na terasama

Za svoje zaposlenike je, zahvaljujući travanjskom paketu gospodarskih mjera, dobio 3250 kn. No, financijska potpora za travanj još uvijek nije isplaćena.

Jedna od preporuka odnosi se i na ograničenje broja posjetitelja koja se može postići tako da je razmak između svih stolova 1,5 metar. To će značajno smanjiti kapacitete u ugostiteljskim objektima.

“Naravno da će to utjecati na manji broj gostiju. Kapacitet unutarnjeg prostora smanjio nam se za 50 posto. S obzirom da je grad dozvolio proširenje terasa na javnim površinama tu bi mogli zadržati isti broj stolova. Ako bude lijepo vrijeme, ljudi će većinom biti ne terasi pa ne očekujemo neku veću navalu u unutarnji prostor”, vjeruje.

Za jednim stolom može sjediti više gostiju, odnosno cijela grupa koja je zajedno došla u lokal, ali moraju od druge grupe i susjednog stola biti udaljeni 1,5 metar kako ne bi bili u kontaktu.

Kako bi se zaštitilo zdravlje i gostiju i djelatnika, preporuča se korištenje dezinfekcijskih sredstava. Uz to, preporuka je i da djelatnici nose maske i zaštitne rukavice.

“Dezinfekcijska sredstva, maskice i rukavice nije bio problem nabaviti, ali svakako je to bio dodatni trošak jer je sve skupo, cijene su puno veće nego što su prije bile. Vidjet ćemo i koliko ćemo toga uopće trošiti. Pripremili smo dosta za prvu ruku, za početak koliko nam treba za raditi ali vidjet ćemo koliko će nam na kraju toga trebati.”

HZJZ je objavio preporuke, ali hoće li se nepridržavanje istih kažnjavati, nitko ne zna. O tome smo pitali Stožer i HZJZ još 29. travnja, ali odgovor nismo dobili u zakonskom roku. Više informacija o tome nema ni Nenad Kvartuč.

“Jako je teško doći do bilo kakvih službenih informacija, bilo preko maila ili telefona. Komunikacija je nula bodova. S obizrom da su u pitanju samo preporuke, nadam se da neće biti nekih kazni. Ako i bude došla inspekcija, nadam se da ćemo dobiti samo upozirenje ako nešto dobro ne radimo pa ćemo to odmah ispraviti. Te preporuke koju su objavili svatko može shvatiti na svoj način”, zaključio je Kvartuč.

Komentari