Otac preminule Šeherezade tvrdi: Rebro nam je poslalo lažnu dokumentaciju, oni prikrivaju smrt mog djeteta. Tražim da Beroš kaže istinu, umjesto da štiti svoje kolege

Prije četiri godine petogodišnja kći Envera Beke, Šeherezada, otišla je na operaciju u KBC Zagreb i od tad se više nikad nije vratila. Enver je ustrajan u tome da je došlo do greške liječnika i da je to razlog smrti njegove djevojčice. Godinama zbog toga prosvjeduje tražeći pravdu za Šeherezadu, a od 27. srpnja živi i spava na Trgu bana Jelačića odakle neće, kaže, otići sve dok se ne dozna istina. Za portal Otvoreno razgovarali smo sa Enverom Beke. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je Enveru prije petnaestak dana, kako kaže, obećao da će ga saslušati 1. rujna nakon sjednice Vlade. Ovih je dana slao mailove Uredu predsjednika Vlade da potvrdi sastanak, no nitko mu nije odgovarao. Međutim, danas se razočarao otkrivši, dok ga je čekao ispred Vlade, da je sjednica bila jučer, a premijer danas prisustvuje sastanku na vrhu EU u Bruxellesu, što ga nitko nije obavijestio.

Njegova kći Šeherezada rodila se u 26. tjednu trudnoće, a zbog hidrocefalusa u glavi je imala pumpicu koja je višak tekućine iz lubanje odvodio u želudac. Krajem 2015. godine zbog problema s pumpicom joj je pozlilo pa je 2016. godine bila naručena na operaciju glave. No, operacija nije prošlo dobro pa je djevojčica smještena u intenzivnu njegu i više nikad se nije probudila.



Enver tvrdi kako je liječnik prije operacije rekao da će operirati lijevu stranu glave, da bi na kraju rez bio na desnoj. Jedan mu je liječnik navodno nakon operacije rekao da mu je kći u smrtnoj opasnosti i da je treba hitno vratiti u salu, no kirurg je to navodno odbio. Stanje djevojčice se, kako kaže, nije popravilo ni do sljedećeg jutra, ali u bolnici su je ipak s intenzivne prebacili na pedijatriju, iako je još bila pod narkozom. Ističe da su i sestre s pedijatrije tražile da se malenu vrati na intenzivnu, ali do navečer to nije učinjeno. Kad su je konačno vratili, nakon sat vremena je preminula.

“Šeherezada je imala 5 godina, a ne 15 godina i 11 mjeseci kao što su to u dokumentu napisali. Ja vjerujem da su oni dali narkozu za 15 godina i 11 mjeseci. Čak je potvrđeno u sobi za pedijatriju da Šeherezada ne reagira na bol. Ali doktor nije htio otići na intenzivnu da spasi Šeherezadu”, rekao je Enver.

Enver smatra da državno odvjetništvo štiti doktore KBC Rebro

Tvrdi da su su iz Medicinskog fakulteta u Splitu 2018. godine odgovorili da je za vještačenje potrebna kompletna dokumentacija. Šeherezadin otac je naglasio da mu je  Klinički bolnički centar Rebro dostavio nepotpunu i lažnu dokumentaciju u kojoj je navedeno da nije u srodstvu sa Šeherezadom. Zajedno je sa svojom ženom, kako kaže, morao dokazati sudski da je Šeherezada njihova kći.

“Ja od 2016. godine tvrdim da bolnica Rebro ne daje kompletnu dokumentaciju, tvrdim da je čak uništena. Ja odavde nemam namjeru otići, Šeherezadu ne mogu vratiti, ali ne želim da više itko ovakvu bol nosi. Ravnatelj bolnice KBC Ante Čorošić šalje dokumentaciju koja nije ni potpisana ni ovjerena, to su lažne dokumentacije. Oni prikrivaju smrt mog djeteta”, tvrdi Enver.

Enver smatra da je dokumentacija od 2017. godine bila kod ministra zdravstva Vili Beroša koji je dugi niz godina angažiran kao sudski vještak na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Ministar tada, kako kaže Enver, nije mogao vještačiti dokumentaciju zato što nije bila kompletna. Enver sad traži od njega da kaže istinu, umjesto da štiti svoje kolege.

Vlada je, kako kaže, tražila od državnog odvjetništva dostavu kaznene prijave. Iz odvjetništva su rekli da nikad nije predana kaznena prijava. Enver tvrdi da je kaznenu prijavu poslao, a to je i potkrijepio dokumentom.

Državno odvjetništvo je odgovorilo na Enverov dopis 23. rujna ove godine, te su ga obavijestili da “s obzirom na nalaz i mišljenje sudsko-medicinskih vještaka u kojem nije sve odgovoreno u odnosu na izdan nalog za vještačenje, te u svom nalazu nisu naveli niti koji liječnici su određene zahvate provodili i s obzirom na prijavljene propuste u nadopuni kaznene prijave, zatražena je dopuna nalaza i mišljenja s danom 16. rujna 2020”.

Pitanja o nepotpunoj dokumentaciji i mogućim postupanjima u ovom krajnje čudnom slučaju poslali smo KBC-u Rebro, Državnom odvjetništvu i Uredu predsjednika Vlade. Odgovore ćemo objaviti po njihovom primitku. 

Komentari