Oštećena crkva Pohoda BDM na Dolcu, opasnost od mogućeg urušavanja zvonika

Izvor: TZ Zagreb

Među crkvama Zagrebačke nadbiskupije stradalima u potresima 22. ožujka i 29. prosinca 2020., je i župna crkva Pohoda BDM na zagrebačkom Dolcu, koja je pretrpila velika oštećenja, a postoji ozbiljna opasnost od mogućeg urušavanja zvonika uslijed novih potresa.

To je u ponedjeljak priopćio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, koji je objavio izvještaj o štetama na toj župnoj crkvi i crkvenim objektima u samom središtu Zagreba.

Na župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevide Marije na Dolcu šteta je nastala na cijeloj građevini. Posebno je nastradao zid s južne i zapadne strane te zvonik, dodaje se u priopćenju .

Prema mišljenju statičara nakon provedenog brzog pregleda, ti su se zidovi odvojili međusobno i od kora te su nastale nove pukotine, a postojeće su se dodatno proširile i produljile.



Proširile su se i postojeće pukotine na stropu između glavnog oltara i propovjedaonice, koje su bile poduprte s uporama, a koje su se pomaknule desetak centimetara nakon potresa u prosincu, čiji je epicentar bio u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali se snažno osjetio i na zagrebačkom području, ističe se u priopćenju Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Nekoliko greda u krovištu se rascijepilo, a potreban je detaljan pregled kako bi se točno utvrdilo stanje svih greda.

Grede su se rascijepile i unutar zvonika koji je posebno teško stradao, a malo se i nagnuo. Velika su oštećenja unutar zvonika, gdje su popadale brojne cigle, a vidljive su i velike pukotine u strukturi zvonika po cijeloj duljini, posebice u središnjem dijelu zvonika, gdje su se, prema mišljenju statičara, zidovi zvonika međusobno odvojili te više ne čine kompaktnu cjelinu.

Zbog toga, postoji ozbiljna opasnost od mogućeg urušavanja zvonika uslijed novih potresa, ističe se u priopćenju.

Veliko oštećenje pretrpio je i župni dvor. Posebno je nastradao prvi kat i krovište. Posebno su se proširile pukotine uz istočni zid, tj. pročelje prema Kaptolu. Izgleda da je taj zid sada odvojen od ostatka kurije, jer su velike pukotine po cijeloj duljini. Oštećeno je i krovište, a izvana su vidljive rupe na vrhu krova, naveo je Zvonko Franc iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Komentari