Orešković: Ako je Grabar Kitarović trebala putni nalog za SAD, i Milanović ga treba imati

N1

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je krajem ovoga tjedna svoj put u Albaniju, rekavši da je put omaškom nazvan privatnim i da se radilo o službenom putu.

Putne naloge nema i tvrdi da se oni u ovom slučaju ne izdaju, a komentirao je i učestala putovanja helikopterom u kojima ne vidi nikakav problem. No zainteresirao je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Mnogim sličnim slučajevima bavila se i gošća RTL Danas dok je bila predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a danas saborska zastupnica Dalija Orešković.

Istaknula je da se svi moraju pridržavati jednakih pravila te da ako je putne naloge – za koje Milanović tvrdi da ih nije trebao imati, morala imati bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović za SAD, onda ih treba imati i Milanović za svoj put u Albaniju.



Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, podsjetimo, osnovano je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU), ali Orešković nema dvojbi da bi posla itekako imali i ranije, dvoljno je se sjetiti se, primjerice, puta bvšega HDZ-ova predsjednika i bivšega premijera Ive Sanadera.

”EU je inzistirala na jednom tijelu koje može opravdano postavljati pitanja, tražiti dokumentaciju, kritizirati rad dužnosnikai utvrditi da su zlouporabili ona prava koja imaju sa svrhom da obave nešto u ime države, u ime svih građana, a mi bismo ih trebali kontrolirati tako da znamo kojim povodom i u kojem cilju su radili. Ne možemo to učiniti ako ove stvari ne znamo”, objasnila je Orešković za RTL.

Komentari