Oreščanin o mogućem popuštanju mjera: Ti savjeti, te sjednice Stožera i Vlade su kao kad Forest Gump uzima čokoladice iz bombonijere – nikad se ne zna što će izvući

Dražen Oreščanin Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Danas se održava sjednica Znanstvenog savjeta Vlade na kojoj će se razgovarati o najavljenom popuštanju mjera do kojega bi trebalo doći 15. veljače.

Podsjetimo, iz Vlade i Stožera su najavili da bi, s obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju i koronabrojke koje su kontinuirano u padu, sljedećeg ponedjeljka moglo doći do popuštanja mjera.

No koje bi mjere točno trebale popustiti i u kojoj mjeri, još uvijek je nepoznanica.

Oreščanin: Vjerujem da je moguće sve otvoriti, ali…

“Ne očekujemo ništa. Ti Znanstveni savjeti, te sjednice Stožera i Vlade su kao kad Forest Gump uzima čokoladice iz bombonijere – nikad se ne zna što će izvući. Mi smo naše zahtjeve rekli vrlo jasno i oni se uopće ne odnose na epidemiološke mjere. One se odnose na gospodarske mjere. Ne želimo da neke djelatnosti budu diskriminirane, tražimo pravedno obeštećenje za sve koji su zatvoreni ili imaju veliki pad poslovanja zbog pandemije i tražimo da isplate budu pravovremene. S obzirom na brojeve koje imamo zadnjih 20-ak dana, vjerujem da je moguće sve otvoriti. Ali, s druge strane, imamo situaciju u Njemačkoj i nove sojeve koji sve zatvaraju…”, rekao je Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika.



“Mi smo poduzetnici, nismo epidemiolozi. Stožer najbolje zna što je najbolje za zdravlje građana, ali isto tako vlada mora znati što je najbolje za ekonomski opstanak građana. Mi smo tu da ih upozorimo ako donose nedosljedne i nekvalitetne mjere, da im kažemo da te mjere moraju biti bolje”, govori Oreščanin, prenosi N1. 

“Mi samo hoćemo raditi. Ako ne možemo, onda nam to nadoknadite”

“Ja sam završio računarstvo i poduzetnik sam. Ja se nisam bavio ni epidemijom, ni zdravstvom. Mi samo hoćemo raditi, bez obzira govorimo li o kafićima, fitnessima, putničkim agencijama ili o nečemu trećem. Ako ne možemo raditi, onda nam to nadoknadite”, govori čelnik udruge Glas poduzetnika.

“Ne možete nas držati na 4000 kuna crkavice i da se pitamo hoćemo li doživjeti sljedeći mjesec dok vi imate sve što hoćete. Ako nedostaje novaca, smanjite plaće svim pročelnicima, načelnicima, županima, pomoćnicima, ministrima i premijeru na 4000 kuna. Svaki mjesec će ostati sto ili 200 milijuna kuna koje onda možete dati gospodarstvu za plaće”, zaključuje Oreščanin.

Komentari