Oreščanin: Ćorić je na sastancima uglavnom gledao u mobitel, u nekoliko navrata je imao izjave tipa ‘nismo mi krivi zbog virusa’

HRT

Vlada ističe da je u krizi izazvanoj koronavirusom poduzetničkom sektoru uputila 10 milijardi kuna. Ističe i kako nikada nismo imali situaciju da su cijeli sektori u pojedinim razdobljima u cijelosti bili ugašeni, da su mjere pomoći odgovarajuće i pravodobne te da se nezaposlenost nije povećala.

Poduzetnici su nezadovoljni jer je njihovo poslovanje ugroženo, a mjere nedovoljne. Nezadovoljni jer ne mogu raditi bez obzira na to kakvu pomoć primaju. O ovoj temi u Otvorenom govore Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Mihael Zmajlović (SDP), Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika, Damir Zorić, glavni direktor HUP-a i Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK.

“Mi smo za dijalog i aktivno smo sudjelovali na sastancima na kojima je bio i ministar Ćorić koji je uglavnom gledao u svoj mobitel. U nekoliko navrata je imao izjave tipa ‘Nismo mi krivi zbog virusa’. Nikad s ministrom nismo uspjeli uspostaviti dijalog. Zbog nekomunikacije i neiskustva u gospodarstvu i tražimo da ode. Zaslužujemo imati kvalitetnog sugovornika”, kazao je Dražen Oreščanin. Naglasio je kako su dvije stvari ključne. Jedan cijeli segment gospodarstva, koji nije formalno zaključan, osuđen je na propast – putničke agencije, te event industrije i kulture. Druga je stvar koju tražimo – smanjenje PDV-a po uzoru na Njemačku – ugostiteljstvu i nekim drugim uslužnim djelatnostima.

“Svatko ima svoj put, svoje ideje i svoje članstvo. Ja sam danas imao jako dobar sastanak s ministrom Ćorićem, njegovim suradnicima i na dobrom smo putu da neke stvari riješimo. Radi se o setu mjera koje se tiču svih i o nekim porezima. Čovjek nam je otvoreno rekao da će nas po tom pitanju podržati”, kazao je Damir Zorić. Ima nas različitih, neka cvjeta tisuću cvjetova, zaključio je.


Marko Jurčić smatra kako su mjere bile izdašne, a sad su još i pojačane. Nažalost, nismo Njemačka i ne možemo sve pokrivati iz proračuna. Komora još inzistira na puno lakšem dobivanju moratorija na kredite poduzetnika i njihovih zaposlenih. Međutim, neke banke bolje surađuju, a neke loše”, dodao je. Naglasio je kako je Komora institucija osnovana zakonom i ne može sebi priuštiti prosvjede koji za cilj imaju politički pritisak. Dodao je kako od ožujka dobro surađuju sa svim institucijama.

“Niti je ovo prva smjena ministra koju Glas poduzetnika traži, zatražena je i ostavka ministra Horvata na početku pandemije, niti je ovo prvi ‘street performans’ koji gledamo. Prvi je bio prije tjedan dana. Paralelno ste imali sastanak u Ministarstvu rada sa četiri ministra i prestavnicima različitih udruga poslodavaca. Za to vrijeme ste ispred Ministarstva imali paljenje lampiona. Trebaju li na taj način poduzetnici ostvarivati svoje interese, neka prosude gledatelji”, kazao je ministar Josip Aladrović. Podsjetio je potom da je Vlada za ugostiteljstvo izdvojila učinila za poduzetništvo.

Podsjetio je potom da je Vlada preko 1,25 milijardi isplatila sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva, preko 450 milijuna sektoru prijevoza, preko 120 milijuna kuna za umjetnost, zabavu i rekreaciju te više od 250 milijuna ostalim uslužnim djelatnostima. Na pitanje zašto prosvjed Glasa poduzetnika vidi kao politiziran kazao je kako je jedan od govornika na tom prosvjedu bio kandidat na parlamentarnim izborima.

Orešćanin je kazao kako se u studiju osjeća hendikepirano jer svi ostali su ili političari ili su u prošlosti imali političku karijeru. Dodao je kako oni nisu niti u masonima te da nemaju veze ni sa Sorosem ni Gatesom. Dodao je kako je Vlada objavila da smo od EU-a dobili 12,5 mld kuna.

“Čini mi se da je Vlada u situaciji kontroliranog gašenja požara. Nema sustavne politike. Nakon izbora smo proglasili pobjedu nad koronom, pa smo otvorili granice kako bi sačuvali sezonu. Vlada nas je do prije mjesec dana uvjeravala da sve drži pod kontrolom. Upozoravali smo da ćemo morati ići u ‘prisilni lockdown’, a to nam se sad i događa. Fascinantno mi je s kolikom se dozom indolentnosti Vlada odnosi prema određenim skupinama poduzetnika”, kazao je Mihael Zmajlović. Smatra da se udrugu Glas poduzetnika treba pozvati za stol i da vlast mora slušati svoje građane. Nužnim smatra provođenje reformi, piše HRT.

Komentari