Oreščanin: Čak 700 milijuna kuna za tisuću radih mjesta državnog gubitaša – može naravno! Ali 200 milijuna za male poduzetnike, ne može!

Croatia Airlines (CA) tražit će pomoć od države od 700 milijuna kuna, što bi trebalo biti dovoljno da kompanija premosti pad prometa zbog koronavirusa te za daljnji razvoj flote kako bi bila konkurentna na tržištu, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

U Croatia Airlinesu procjenjuju kako bi gubitak na kraju godine mogao biti oko 150 milijuna kuna. Usporedbe radi, gubitak na kraju prošle godine iznosio je 79,3 milijuna kuna. Preostalih 550 milijuna kuna bi se, prema preporuci financijskih savjetnika koji su radili na pronalaženju strateškog partnera, trebalo uložiti u daljnji razvoj flote.

Po neslužbenim informacijama, u Vladi su spremni državnom financijskom pomoći pokriti gubitke nacionalne aviokompanije, ali će se o tome koliko će to biti odlučiti nakon izbora.

O cijeloj situaciji oglasio se i Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas Poduzetnika.



“VLADA RH ZA GUBITKE CROATIA AIRLINESA IMA PARA, A ZA MALE PODUZETNIKE I SUBVENCIJU KAMATA ZA LEASING NEMA?

Zračni prijevoz je jedna od najviše pogođenih gospodarskih grana u krizi. Mnoge privatne kompanije su bankrotirale, mnogi giganti su suočeni s velikim problemima i gubitcima. Njemačka državna kompanija Lufthansa je otpustila ili će otpustiti preko 22.000 zaposlenih.

U međuvremenu, Croatia Airlines uglavnom ne leti, plaćice za 1.000 zaposlenih idu bez smanjenja, otkaza nema, gubitak od 700 milijuna kuna će pokriti država… Bajka samo takva!

Da podsjetimo, procjena je da bi za otpisane kamate za leasinge za SVE ugrožene objekte bilo potrebno oko 200 milijuna kuna, tu se radi o između 20 i 30 tisuća objekata – autobusa, kombija, plovila, strojeva. UGP i IPPP već dva mjeseca pokušavaju utjerati VRH da se na bilo koji način izjasni i obaveže pomoći ljudima koji su svoje poslove godinama gradili, a vrli ministri bilo kakvu obvezu izbjegavaju kao jegulje. Zbog ovog problema je direktno ili indirektno ugroženo preko 50.000 radnih mjesta u privatnom sektoru. Svi ti ljudi su ova četiri mjeseca na minimalnoj plaći, a što će biti dalje, koga je u VRH briga!

Nakon svih Muljanika, Petrokemija, prodaja INA-e ispod stola, predstečajnih nagodbi, ponovo ista priča… 700 milijuna kuna za 1.000 radih mjesta državnog gubitaša – može naravno! 200 milijuna kuna za 50.000 radnih mjesta u privatnom sektoru – ne može!

Na svakom sastanku koji smo do sada imali s MINT, MPPI, MINFIN i ostalima smo kao prvi uvjet isticali – nećemo dozvoliti da se novci koje će Hrvatska dobiti od EU za oporavak gospodarstva ulupaju u saniranje državnih gubitaša (CA, HŽ, HAC…) nego ćemo inzistirati i boriti se da ti novci budu uloženi u spas i oporavak privatnog sektora”, napisao je Oreščanin u grupi Udruga Glas Poduzetnika.

Komentari