OPREZ! Čuvajte se lažnih popisivača, u tijeku je prva faza, a to je samopopisivanje

Foto: MUP/ilustracija

U Ulici Hrgovići na zagrebačkoj Trešnjevci u petak oko 10 sati nepoznata počiniteljica lažno se predstavila 93-godišnjakinji navodeći da treba ispuniti upitnik te ušla u njezin stan. Nedugo nakon toga, došla je još jedna ženska osoba koja je iskoristila tu situaciju i nepažnju oštećene te otuđila novac i nakit. Materijalna šteta je zasad neutvrđena, izvijestila je zagrebačka policija.

Tim povodom policija je ponovno upozorila građane na prevarante koji se lažno predstavljaju. Kako bi ušli u dom, prevaranti se u posljednje vrijeme sve češće predstavljaju kao popisivači stanovništva.

“Od početka prve faze popisa stanovništva Državni zavod za statistiku zaprimio je nekoliko dojava građana o lažnom predstavljanju pojedinaca kao popisivača s ciljem ulaska ili pokušaja ulaska u dom. Podsjećamo sugrađane da druga faza Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj – terensko popisivanje (kada će popisivači na terenu popisivati stanovništvo s pomoću prijenosnog računala, metodom intervjua licem u lice) započinje 27. rujna 2021. godine dok je u tijeku prva faza Popisa – SAMOPOPISIVANJE, preko portala e-Građani, koja traje do 26. rujna. 2021. godine.

Pozivamo građane da vodeći se navedenim budu na oprezu te da o mogućim sumnjivim događajima odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192. Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine imat će majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu Covid potvrdu”, objavila je zagrebačka policija.



Komentari